Начало Рали Водещи WRC пилоти искат да имат по-голямо участие в създаването на правила

Водещи WRC пилоти искат да имат по-голямо участие в създаването на правила

67
0
Ярмо Лехтинен

Водещи пилоти от световния рали шампионат поискаха да имат по-голямо участие в обсъждането и създаването на правилата, управляващи първенството.

Желанието им е породено от факта, че скоро могат да бъдат направени значителни промени, като например състезанието да се решава в последния ден. Една от идеите за съживяване на интереса към WRC е първото място да се определя чрез директен двубой на самия финал на надпреварата. Състезателите обаче смятат, че не са включени достатъчно сериозно в дискусиите.

Би било хубаво, ако ни слушаха малко повече. Всички имаме идеи за бъдещето – коментира пилотът на М-Спорт Мико Хирвонен, цитиран от Аутоспорт. – Лично за мен това с решаването на победата в края на ралито е глупаво. Навигаторът ми [Ярмо Лехтинен] обаче има добър план: да се кара два дни – петък и събота, може да са малко по-дълги и крайното класиране да е от събота вечер. В неделя може да има допълнителен етап – около 10 километра, в който да се дават допълнителни точки (5-3-1). Подобна организация няма да има влияние върху изхода от ралито или върху спорта. Идеята всичко да се решава на финала е като да играеш цял мач футбол или хокей на лед и накрая задължително да решаваш изхода с дузпи.

Колегите му от Фолксваген Яри-Мати Латвала и Себастиен Ожие също смятат, че в обсъжданията има доста проблеми. Според финландеца например би било добре, ако в пауърстейджа се дават повече точки. Световният шампион за 2013 г. пък е на мнение, че има нужда от подобрение в промотирането, представянето и отразяването на спорта.

Според мен е добре да запазим духа на състезанията, а не да го променяме напълно – обясни Ожие. – Да, трябва да намерим решение, което да подобри шоуто, да привлечем повече зрители за телевизионното отразяване. Нужни са ни живи предавания по телевизията. Но не съм съгласен с всички направени предложения. Хубаво би било да чуят какво имаме да кажем – пилотите имат някои чудесни идеи. Не е моя работа обаче да промотирам спорта. Давам най-доброто от себе си зад волана, но ще съм щастлив да помогна.