Начало Автомобили Volkswagen R Experience Ice усъвършенства шофьорските умения на сняг и лед

Volkswagen R Experience Ice усъвършенства шофьорските умения на сняг и лед

136
0

Управлението на сняг и лед е истинско изкуство и Volkswagen го усъвършенства със специална програма. Тя отвежда най-смелите шофьори близо до арктическия кръг! Предизвикателството е R Experience Ice, а задачата: да се кара мощният T-Roc R по замръзналото езеро Арвидсяурсьон.

Всяка година Volkswagen R се обединява с Volkswagen Driving Experience и потегля към далечния север

Целта е шофьорите да усъвършенстват управлението и контрола върху автомобилите на трудния терен в региона на Арвидсяур в Швеция. Това е много по-различна програма от обичайните тренировъчни изпитания за подобряване уменията на шофьори. Звездите на леда са T-Roc R с 300 к.с. (200 kW) и Passat R-Line Edition. Тези два автомобила превземат зимата в сърцето на Лапландия.

Програмата включва предварително въведение и инструктаж. Най-голяма помощ върху замръзналото езеро обаче оказват гумите с шипове. Без тях е на практика невъзможно да се задържиш върху тази повърхност.

Шофьорите полека-лека придобиват усещане за движението по толкова нестандартната настилка. Първоначалното колебание малко по малко отшумява, увереността зад волана се увеличава. С помощта на съединителя Haldex 4Motion системата на T-Roc R разпределя мощността до четирите колела. Плахостта отстъпва място на все по-добри и по-добри дрифтове и много забавление зад волана.

Маршрутите, по които се провежда програмата за усъвършенстване уменията на шофьорите, се разчертават със снегорини

Секциите са със специални характеристики, като степента на трудност се увеличава с всяко следващо трасе. Слалом, упражнения за спиране, овладяване нестабилността на предна или задна част са отделни сегменти в подготовката и изпитанията. И макар всичко да е създадено с цел да се постигне перфектен дрифт на снега и леда, безопасността е основен приоритет. Има широки зони за сигурност, излитането от които обикновено води до меко „приземяване” в снега. Ако все пак автомобилът заседне, инструктор пристига с Touareg, за да го изтегли.

„Програмата ни R Experience Ice е невероятно приключение в далечния север”, разказва шефът на отдел „Продажби и маркетинг” на Volkswagen R Петер Йост. „Тя е предизвикателство за всеки, като включва както научаването на нови умения, така и страхотно забавление. Изисква се известна ловкост, за да изпълниш дрифт на лед. Но нашите инструктори успяват да подготвят отлично всички преди да ги пуснат на трасето.”

За опитни водачи на лед R Experience Ice предлага по-сериозно предизвикателство – професионалното ниво (Pro Experience)

То е създадено за автомобилни състезатели, които искат да постигнат още по-добри умения зад волана. Специално създадените курсове и маршрути създават усещането за рали на лед. Програмата включва и истинско състезание, в което всеки трябва да се справи с условията по ледените отсечки. Специален курс за професионалистите е нощното каране. Пилотите описват трасето с бележки и след това преминават съответните секции с различни скорости, за да опознаят максимално добре поведението на автомобилите в такива условия.