Начало Рали Връщат отсечката Яковци на Твърдица-Елена

Връщат отсечката Яковци на Твърдица-Елена

45
0

За първи път след близо 30 години на рали Твърдица-Елена ще се кара отново отсечката Яковци. Това обяви директорът на състезанието Злати Златев (на първата снимка вляво). 7-километровия етап ще се кара два пъти като 7-и и 8-и за надпреварата във втория ден в неделя.

„Трасето минава на 1.5 км край язовир Йовковци, това е тесен път с превали, подскоци, обясни Златев. – Очаквам да протече с интерес, усещам, че състезателите го харесват.” Заради акцента в състезанието – сигурността преди всичко, тези 7 км са обезопасени със 7 радио-поста и 12 маршала.

Другата новост е финала на състезанието, което за първи път ще е в самия център на Твърдица на площад Свобода и ул. Княз Борис. Това е единадесетата отсечка – два тура с обща дължина от 1.5 км.

Самата схема на ралито е доста необичайна. Церемониалният старт е в петък вечерта (21:00 ч., площад Свобода), а техническият преглед за автомобилите и екипировката на екипажите е определена за следващия ден, събота от 10:00 часа на площад Свобода). Първата отсечка започва в 16:20 ч.

„Нямам никакви опасения по въпроса за санкция от БФАС заради това, че програмата на състезанието противоречи на специалния правилник на Твърдица-Елена, заяви Златев. – Допълнителният правилник е одобрен от комисията по рали, имаме издадена виза и нещата са приети съответно в този формат.”

Един от фаворитите за победата в ралито е Пламен Стайков с Мицубиши Лансър Ево 9 (на втората снимка). Той е печелил два пъти надпреварата – през 2009 и 2015 г. „Напълно готови сме с подготовката на автомобила. Успях да навъртя няколко километра с автомобила. Тръгвам за Твърдица с очакване за трудно състезание“, сподели Пламен.