Начало Рали Втора победа за Ожие и Фолксваген

Втора победа за Ожие и Фолксваген

55
0
Йост Капито,Себастиен Ожие

Себастиен Ожие спечели втора победа за сезон 2013 г. в световния рали шампионат.

Французинът бе най-бърз в рали Мексико, където изобщо не се стигна до битка за първата позиция. Пилотът на Фолксваген не бе начело единствено в квалификацията и в класирането след първата спринтова отсечка. От там нататък никой не успя и да се доближи до него.

– Фантастично усещане. Поло R WRC бе перфектно през абсолютно всяка една минута от рали Мексико. Мога само да благодаря на отбора си за това. Тази победа – при дебюта ни на чакъл – е безкрайно специална и винаги ще има запазено място в сърцето ми. През последния ден бях страшно предпазлив, заобикалях все камък. От средата нататък обаче пак дадох газ. Сега имаме сериозен аванс в първенството, но има още десет надпревари – коментира Ожие.

Себастиен спечели и пауърстейджа, така че записа пълен сбор точки в Мексико. Най-сериозния инцидент, който той претърпя, изобщо не бе по време на ралито. По пътя си към подиума победителят не забеляза, че плъзгаща се врата е само наполовина отворена и резултатът от сблъсъка му с нея бе порязване над лявата вежда. За Ожие моментално се погрижиха лекарите на Фолксваген и Ситроен, а цялата случка го забави с няколко минути за церемонията по награждаването.

На почетната стълбичка с французина се качиха още Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC) и Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC). Финландецът удържа атаката на противника си за втората позиция и това е най-добрият му резултат през сезона досега.

Второ място – върнахме се към нормалната ситуация! – пошегува се Мико, връщайки се към 2012 г., когато често бе на това място в класирането. – Доволен съм, че спечелих първия си подиум за сезона, но Себастиен бе толкова бърз, че не можех да поддържам темпото му. Имаме много работа пред нас, но съм щастлив, че най-после се качих на почетната стълбичка.

Нювил празнуваше с огромно удоволствие постижението си, след като по-рано бе заявил, че за него е важен подиумът – не толкова дали е втори или трети.

– Дълго чаках за такова класиране. Миналата година много неща се объркаха. Но показахме на всички, че можем да се учим, да направим следващата стъпка – заяви той.

Четвърти финишира Дани Сордо (Ситроен, DS3 WRC), следван от Насър Ал Атия (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), Крис Аткинсън (Ситроен, DS3 WRC), Кен Блок (Форд Фиеста RS WRC), Бенито Гера (Ситроен DS3 WRC), Мартин Прокоп (Форд Фиеста RS WRC), Евгени Новиков (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC).