Начало Рали VW ID.R се изкачи до Небесната порта за 7:38.585 мин

VW ID.R се изкачи до Небесната порта за 7:38.585 мин

862
0
Фолсксваген ID.R
снимка: Фолксваген Моторспорт

Фолсксваген ID.R постигна пореден рекорд – изкачи планината Тянмън в Китай за 7:38.585 мин. Ромен Дюма преодоля с емблематичния автомобил легендарните 99 завоя до Небесната порта след постиженията си на Пайкс Пийк, Фестивала на скоростта в Гудууд и Нюрбургринг-Нордшлайфе. Моделът е посланик на новата гама изцяло електрически коли на Фолксваген. Световната премиера на първата от тях – ID.3 – ще се състои на 10 септември на международното автомобилно изложение във Франкфурт.

Трасето не е дълго – едва 10,906 километра. 99-те завоя с радиус от само 6 метра обаче го превръщат в едно от най-големите изпитания за който и да е автомобил. Скоростта на моменти е умопомрачителна, при това не само за подобно стръмно и изключително тясно изкачване – достига до 230 км/ч.

„Със сигурност ще помня рекордното изкачване на Тянмън като най-забележителното събитие с ID.R”, заяви Дюма

„Гордея се, че поставих този рекорд с електрическия ID.R в Китай. Изкачването бе огромно предизвикателство, тъй като имахме малко информация и тестове преди самото изкачване. Пътят е невероятно тесен, вие се догоре. Но преминаването на дистанцията е страшно интересно.”

Директорът на Фолксваген Моторспорт Свен Смийтс също заяви, че изкачването до Небесната порта бе специално предизвикателство за спортен автомобил като ID.R.

„Още веднъж трябваше да поемем в напълно нова посока, за да подготвим колата. Целият тим – инженери, механици, логистични експерти и пилотът ни Ромен Дюма – се адаптираха за изключително кратко време. Гордея се с постиженията на този екип. А рекордът ще заеме специално място в спортната история на Фолксваген”, каза още Смийтс.