Начало Рали VW ID.R се завръща в Гудууд

VW ID.R се завръща в Гудууд

3448
0
Фолксваген ID.R
снимка: Фолксваген Моторспорт

Фолксваген ID.R отново ще е част от едно от най-интересните събития в света на автомобилния спорт – Фестивала на скоростта в Гудууд. Тазгодишното издание ще се проведе от 4 до 7 юли.

Миналата година Ромен Дюма постави нов рекорд на изкачването в Гудууд за електрически автомобили. Той измина разстоянието от 1,86 км само за 43,86 секунди. Съвсем наскоро Дюма даде най-силно постижение за електрическа кола на Нюрбургринг-Нордшлайфе и се отправя към следващото предизвикателство.

„Електрическото задвижване е нова ера в производството на автомобили. Фолксваген има важен принос в това развитие с ID. гамата, която ще бъде представена скоро. Фестивалът на скоростта в Гудууд е изумителен мост между миналото, настоящето и бъдещето на автомобилите. Ето защо е перфектната сцена, на която да демонстрираме електрическата си технология”, заяви отговарящият за техническото развитие член на борда на Volkswagen Passenger Cars Франк Уелш.

Шефът на Фолксваген Моторспорт Свен Смийтс допълни, че ръководеният от него екип ще адаптира ID.R специално за изкачването

„Миналата година отидохме на Гудууд само три седмици след рекордния си опит на Пайкс Пийк. Тогава използвахме същата техническа конфигурация, която ни изведе до върха в Колорадо. Сега ще отидем със специално подготвен за Гудууд ID.R.”

Техническият директор Франсоа-Ксавие Дьомезон обясни, че автомобилът ще е с по-малки батерии. Така се намалява общото тегло.

„Това е следващият еволюционен етап в историята на ID.R – спринтова версия. Освен това заложихме на значително по-агресивен режим на използване на енергия за това късо разстояние”, каза още той.

Фестивалът на скоростта в Гудууд привлича около 180 000 посетители. В събитието участват всевъзможни превозни средства от различни ери на автомобилния спорт – сред тях има болиди от Формула 1, рали коли, мотоциклети от различни категории.

„Атмосферата в Гудууд е уникална”, сподели Дюма. „Никъде другаде в света не могат да се открият толкова прочути пилоти и легендарни състезателни автомобили.”