Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Пестенето на гуми е в името на по-добро състезание

Уебър: Пестенето на гуми е в името на по-добро състезание

29
0
Марк Уебър

Вчерашната квалификация за Гран при на Сингапур отново накара мнозина да недоволстват от решението на отделни отбори да провеждат сесията тактически и пилотите им да не правят бързи обиколки, за да пестят гуми. Това обаче не притеснява самите състезатели.

Михаел Шумахер (Мерцедес) например бе категоричен, че тренировката му е приключила по-рано именно поради стратегически причини. Адриан Сутил и Пол ди Реста от Форс Индия пък дори не излязоха като немския си колега от пита, въпреки че се класираха за Q3.

Основното шоу е в неделя и отборите искат да запазят гумите си. Ако нямаше ограничения в това отношение, всички щяха да са на пистата и да въртят турове, давайки по този начин повече и на партньорите на отборите си. Не е честно да наказваме хора, които се опитват да оптимизират представянето си в състезанието – заяви и Марк Уебър.

Съотборникът му в Ред Бул Себастиан Фетел и Дженсън Бътън (Макларън) се съгласиха с австралиеца. Англичанинът посочи, че нееднократно този сезон се наблюдава прогресът на състезатели, спестили поради някаква причина комплект нови гуми.

Правилата са такива от известно време. Да, понякога някои момчета решават да не излизат, но това съвсем не се случва всеки път – допълни Фетел.