Начало Рали WRC – рали Аржентина 2011 – ден 2 – Латвала удържа на...

WRC – рали Аржентина 2011 – ден 2 – Латвала удържа на натиска до половината на ден 2

37
0
Яри-Мати Латвала

Пилотът на Форд Яри-Мати Латвала продължава да води в рали Аржентина 2011, след като премина и половината от ден 2 на надпреварата. Сега обаче ситуацията за финландеца е далеч по-трудна в сравнение с вчера, защото като лидер през ден 2 Латвала стартира първи в отсечките.

На 2-а и 3-а позиция в генералното класиране след пилота на Форд за момента са Себастиен Ожие от Ситроен (+17,8 сек.) и Петер Солберг с частния си DS3 WRC (+20,8 сек.).

Латвала стартира ден 2 с аванс пред втория П. Солберг от 18,2 сек. Началната 21-километрова отсечка бе със смесена повърхност. Финландецът успя да увеличи малко разликата между двамата, давайки второ етапно време плюс фактът, че Солберг се завъртя и се забави. Това също така позволи на Ожие да изпревари в генералното норвежеца и да заеме втората позиция.

Следващите два изцяло макадамови етапа бяха спечелени от Себастиен Льоб от Ситроен. Същевременно Ожие с по-добрите си класирания успя да стопи още разликата с лидера в генералното Латвала.

– Надпреварата не се развива толкова добре, колкото искам – коментита Латвала. – В първия етап допуснах много грешки, във втория също. Третият и четвъртият бяха добре, но знам, че губя много време заради праха, когато излизам първи в отсечките. Единственото, което мога да направя е да давам газ.

Все пак Латвала бе по-бърз от съперника си Ожие в последната преди обедния сервиз отсечка и това направи разликата между двамата 17,8 сек.

От своя страна Петер Солберг не бе никак доволен, че отстъпи второто място в генералното на Себастиен Ожие. Норвежецът коментира, че отчасти забавянето му се дължи на погрешното решение сутринта да тръгне с две резервни гуми за разлика от съперниците си, които са били само с по една. Той се оплака още от нестабилност на предната част на колата си и изрази надежда механиците му да поработят върху настройките по време на обедния сервиз.

Себастиен Льоб пък успя да победи в 3 от общо 4 етапа като основната му цел бе да намали изоставането си, което генерира вчера, основно заради наказанието от 1 минута. Така в момента французинът е 5-и на 26,2 сек. разлика от четвъртия Хирвонен.

Шести е Мадс Остберг от Стобарт, а съотборникът му Матьо Уилсън отстъпи седмото място на Федерико Вилягра от Мюнчи. Причината бе грешка, допусната от британеца. Той удари стана край пътя и в резултат нанесе щети по задната си дясна гума.

Кен Блок пък се забави заради проблеми с трансмисията. Даниел Оливейра рестартира през ден 2 по системата Супер рали, след като в петък отпадна заради повреда в окачването. За съжаление още по време на първия съботен етап той катастрофира със своето Мини WRC.

След обедната пауза в сервизната зона, екипажите продължават с повторното изминаване на сутрешните 4 отсечки.