Начало Рали WRC – рали Португалия 2011 – ден 1 – Ожие поведе след...

WRC – рали Португалия 2011 – ден 1 – Ожие поведе след първите 3 етапа

33
0

Себастиен Ожие от Ситроен оглавява временното генерално класиране до половина на първия ден от рали Португалия 2011

Надпреварата е трети кръг от тазгодишния световен рали шампионат и стартира вчера със суперспециален етап по улиците на столицата Лисабон. Той бе спечелен от Мико Хирвонен, но след изминаването и на днешните три отсечки, състезанието вече има нов водач в лицето на Себастиен Ожие.

В началната сутрешна отсечка най-бърз бе Петер Солберг със Ситроен DS3 WRC. Норвежецът застраши лидерството на Хирвонен в генералното, след като сведе разликата си с него само до 0,1 сек. От своя страна Мико, въпреки че постигна второ време в отсечката, призна, че не е доволен от карането си, тъй като все още не е опознал колата напълно и на места е избирал погрешна предавка. Трети в етапа се нареди неговият съотборник в екипа на Форд – Яри-Мати Латвала. Той също, коментира, че е грешал на места, тъй като е отварял прекалено много завойте. Себастиен Льоб даде 4-и резултат за етапа, но се оплака от нестабилна предна част на автомобила си и определено бе впечатлен от времето на конкурента си от Форд – Мико Хирвонен.

Мадс Осберг, който кара Форд Фиеста RS WRC за тима на Стобарт, отново нямаше късмет. След като вчера на суперспециалния етап допусна грешка и финишира без едно от колелата си, сега в средата на отсечката скоростната му кутия се счупи.

В следващия, втори за деня етап, Себастиен Льоб и съотборникът му Себастиен Ожие постигнаха равни времена като същевременно бяха най-бързи. Льоб призна, че малко преди да стартира в етапа, е внесъл корекция по настройките на окачването си, чувствал се по-уверен в колата си и това определено дало резултат. С трето и четвърто време се наредиха конкурентите им от Форд – Хирвонен и Латвала.

Петер Солберг, който преди тази втора отсечка имаше реален шанс да измести Хирвонен от челото в генералното, поне засега трябва да се откаже от амбициите си. Причината е, че норвежеца докосна скала до пътя, в резулатат на което спука гума и изостана с около минута.

След изминаването и на третата отсечка имаше разместване в генералното класиране. Спечели я Себастиен Ожие, следван от Петер Солберг и Себастиен Льоб. Едва след тях останаха пилотите на Форд Латвала и Хирвонен. Обяснението, което даде Хирвонен за изоставането си, бе проблем с работата на гумите.

Постигнатите тук времена бяха достатъчни за размествания в общата таблица. Ожие излезе начело, следван от Льоб (+2,8 сек.), Хирвонен (+3,3 сек.), Латвала (+6,0 сек.) и П. Солберг (+55,8 сек.).

В момента екипажите са в сервизната зона, където имат 30 минути на разположение, след което програмата на ралито продължава с изминаването на същите 3 отсечки.