Начало Рали WRC – рали Португалия 2011 – ден 2 – До обяд Ожие...

WRC – рали Португалия 2011 – ден 2 – До обяд Ожие вече си бе върнал лидерството

39
0
????????? ????

Себастиен Ожие от екипа на Ситроен си възвърна лидерството в рали Португалия 2011 до обяд на втория ден. Франзузинът успя да измести Яри-Мати Латвала от Форд. Трети във временното генерално класиране засега е Себастиен Льоб.

Денят започна с изминаването на общо три отсечки до обедния 30-минутен сервиз като през нощта бе валял дъжд. Въпреки предварителните очаквания обаче първата отсечка бе сравнително суха. Спечели я Льоб, следван от Ожие. Резултатите осигуриха и на двамата изкачване в генералното класиране съответно до 2-а и 3-а позиция.

Лидерът Латвала днес стартира първи в отсечките, което означава, че чисти пътя, а това неимуверно му носи изостване спрямо резултатите на колегите му. Така тук той записа 4-о време, но продължи да оглавява генералното с преднина от 3,8 сек. пред Льоб.

Съотборникът на Латвала във Форд Хирвонен пък допусна малка грешка в края на отсечката и приключи с трето време.

Другото по-сериозно разместване в общото подреждане бе свързано с екипа на Стобарт – Матьо Уилсън успя да измести от 5-ата позиция съотборника си Хенинг Солберг.

Втората за деня отсечка бе спечелена от Петер Солберг. Втори бе Ожие, който се изкачи на 2-а позиция и в генералното, измествайки Льоб. Изоставането на световния шампион обаче бе и по вина на конкурента му Хирвонен. В отсечката Мико спука гума и спря, за да я смени. Тръгвайки обратно обаче той излезе точно пред Льоб. Французинът се оплака, че облакът прах от колата на Мико е бил толкова солиден, че изцяло е пречел на видимостта му и го е забавил колосално. След приключването на отсечката вбесеният Льоб дори побутна колата на Хировнен на стоп контролата. Впоследствие французинът коментира:

– Мико бе спукал гума и потегли обратно 8 секунди пред мен и не ми позволи да го задмина, за да предпази Латвала. Той съсипа състезанието ми. Той бе спукал гума, не аз. Сега можем да се борим само за 3-ата позиция. Всичко свърши.

От своя страна Хирвонен се извина и обясни, че преди да се върне на пътя, не е видял никого.

Последният етап преди обедния сервиз бе спечелен от Ожие, което спомогна пилотът на Ситроен да си възвърне загубената лидерска позиция в генералното вчера. Втори в общата таблица е Латвала с изоставане от 6,9 сек., а трети вбесеният Льоб на 30,7 сек.

Рали Португалия продължава с премианването на същите три отсечки още веднъж.