Начало Рали WRC – рали Португалия 2011 – ден 2 – Ожие увеличава преднината...

WRC – рали Португалия 2011 – ден 2 – Ожие увеличава преднината си преди финалния ден

35
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Ситроен) е лидер в рали Португалия 2011 след изминаването на втория ден. Втори на 37,6 сек. след него е съотборникът му Себастиен Льоб. Същевременно Форд претърпяха големи разочавования от техническо естество, които отредиха на пилотите им Яри-Мати Латвала и Мико Хирвонен съответно 3-а и 4-а позиция, но с колосални изоставания.

След обедния сервиз екипажите стартираха с повторно преминаване на същите 3 отсечки от сутринта.

Следобедът започна чудесно за лидера Ожие, който постигайки първо време в началния етап, съумя да увеличи още преднината си в генералното. Това бе общо 5-а етапна победа за французина.

Льоб записа второ време, но коментира, че целта му – да намали сериозно разликата в общата таблица с втория Латвала, засега е невъзможна. Самият Латвала пък бе трети в отсечката, но не бе доволен от окачването си, което било твърде меко за някои секции от маршрута с неравности. Все пак Калид Ал-Касими имаше по-големи проблеми – той директно спря в отсечката, защото след удар в скала счупи задното оказване на своята Фиеста RS WRC.

Предпоследният етап от днешния ден бе спечелен от Петер Солберг, който кара по системата Супер рали. Второ и трето време записаха пилотите на Ситроен Льоб и Ожие.

Оттук обаче започна разочарованието за Форд. В автомобила на пилота им Латвала единият задвижващ вал се счупи на около 16 километър в отсечката. Тогава финландецът докладва за съмнителен шум в колата си.

Последния етап лидерът Ожие започна с признание, че е доволен от факта, че преднината му пред съперниците нараства, но все пак 32,3 секунди от втория в генералното Льоб не са достатъчни и той няма да намалява темпото.

В резултат Ожие финишира след най-бързия в отсечката П. Солберг, но пред Льоб и така увеличи разликата със съотборника си в общото подреждане преди последния ден от рали Португалия на 37,6 сек.

Последната отсечка донесе още проблеми за Форд. Въпреки че Латвала е трети в генералното, той изостава от лидера Ожие с 4:14.6 мин. Причината е не само повредата в единия задвижващ вал, но и факта, че спука гума, което го забави допълнително.

При другия пилот на Форд Мико Хирвонен ситуацията също се усложни. Той получи повреда в задното окачване, може би заради удар в скала покрай пътя. Така Хирвонен е 4-и в генералното, но изостава от водача с 5:26.8 сек.

Рали Португалия 2011 продължава утре с финалните 4 етапа.