Начало Рали WRC – рали Португалия 2011 – Хирвонен с победа в суперспециалния етап

WRC – рали Португалия 2011 – Хирвонен с победа в суперспециалния етап

44
0
???? ????????

Мико Хирвонен с Форд Фиеста RS WRC бе най-бърз в суперспециалния етап, с който на практика стартира рали Португалия 2011.

Надпреварата е трети кръг от световния рали шампионат този сезон. Тя стартира с 3,2-километрова отсечка из улиците на португалската столица Лисабон. Там пилотът на Форд Мико Хирвонен постигна най-добро време, а след него на 1,3 сек. остана Себастиен Льоб от Ситроен.

– Прекрасен етап. Хората тук наистина се радваха и си прекараха добре – каза след преминаването на етапа Хирвонен. – Нямаш никакво място за загряване на гумите или спирачките, така че е малко трудничко, но положението е същото за всички. Постигнахме добър резултат.

Петер Солберг, състезаващ се с DS3 WRC за частния си екип, Себастиен Ожие от Ситроен и Яри-Мати Латвала от Форд допълниха топ 5. Шесто и седмо време дадоха съответно Федерико Вилягра от Мюнчи Форд и Кими Райконен, който този сезон се състезава за частния си тим Ice 1 Racing.

По време на суперспециалния етап Мадс Остберг претърпя инцидент. Със студените гуми автомобилът му се подхлъзна, удари се в предпазната стена и едното колело се откачи, така че пилотът приключи на три гуми и с 2 минути натрупано закъснение. Ядосан, след края на етапа Остберг коментира:

– Не е за вярване. Как е възможно да бъда толкова глупав? Беше много глупаво със студените гуми. Имам достатъчно опит, за да знам това, така че защо го направих, не знам. Може би липса на нещо между двете ми уши…

Стартът на ралито бе наблюдаван на живо от 40 хиляди души.

Преди началото на етапа пилотите използваха голг колички, за да опознаят маршрута, а след това отделиха специално време за раздаване на автографи.