Начало Рали WRC – рали ШВЕЦИЯ 2011 – ден 1 – Остберг оглави генералното...

WRC – рали ШВЕЦИЯ 2011 – ден 1 – Остберг оглави генералното класиране

37
0
???? ?????? 2011,???? ????????

Норвежецът Мадс Остберг води в рали Швеция 2011 след изминаването на първите 4 етапа от надпреварата.

Състезанието на практика започна вчера вечерта със суперспециален етап в центъра на ралито Карлщад. Най-бърз резултат в отсечката постигна Пер-Гунар Андерсон. След изминаването на първите 3 от общо 6 етапа от днешната програма обаче в генералното класиране лидер е Мадс Остберг, следван от Мико Хировнен (+24,8 сек.) и Петер Солберг (+45,6 сек.).

Рали Швеция тази сутрин започна при -4 градуса, след като цяла нощ валя сняг и непосредствено преди старта по етапите преминаха снегорини. Сняг обаче продължи да вали, а това постави в доста трудно положение стартиращия първи Себастиен Льоб. Той бе безпогрешен, но бе много хлъзгаво и пилотът на Ситроен загуби много време. Освен това всеки следващ стартиращ в отсечката получаваше все по-голямо преимущество заради почистването на състезателната линия.

Вторият стартирал Яри-Мати Латвала закачи снежната стена около пътя и пристигна на финала на отсечката с липсваща част от предните си фарове. Кими Райконен пък се завъртя в средата на отсечката.

Стартиралият девети Мадс Остберг кара безпогрешно, спечели етапа и излезе начело в генералното подреждане. След него в етапа и в общото класиране останаха заводските пилоти на Форд Мико Хирвонен и Яри-Мати Латвала.

Във втория за деня етап най-бърз бе Андерсон, после се наредиха Остберг, Ожие, Хирвонен и П. Солберг.

Всъщност, Хирвонен изгуби време заради удар в снежната стена край пътя и за кратко автомобилът бе на 2 колела. Съотборникът му Латвала след подобен удар финишира без предна броня и в генералното изпадна от 3-о на 4-о място.

Льоб изостана още повече с деветото си време за отсечката и в резултат в генералното вече бе на 1:09.1 мин. от лидера Остберг.

В последния преди обедния сервиз етап най-бърз отново бе Остберг. Това помогна на норвежеца да запази лидерската си позиция в генералното класиране.

В тази трета за деня отсечка Андерсон спука гума и заради изоставането си вече е на 16-а позиция в генералното. Латвала в този етап загуби и задното си крило. Ожие пък изпусна кръстопът и в етапа остана 15-и, а в генералното слезе до 8-а позиция. Неговият съотборник Льоб продължи да изостава заради факта, че стартира първи. В етапа той постигна 13-о време, а в общото подреждане е вече 9-и на 1:46.7 мин. от лидера Остберг.

Надпреварата продължава след обедния сервиз с преминаването на същите три отсечки.