Начало WRC News WRC разширява календара за 2024-та

WRC разширява календара за 2024-та

944
0
WRC 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC планира да разшири календара за 2024-та. Ръководството на шампионата иска следващата кампания да се състои от 14 ралита, сред които да попадат Саудитска Арабия, САЩ и Великобритания.

WRC се надяваше календара за тази година да включва 14 старта. Световният шампионат направи неуспешен опит да добави надпревара от Близкия изток. Следователно графикът за 2023 г. отново включва 13 ралита. Те са на територията на Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка

Добавянето на кръг в Саудитска Арабия остава ключова цел за ръководството на WRC. Плановете са по-късно тази година да бъде проведено тестово състезание на територията на Кралството.

„Амбицията ни е за 14 събития. Смятам, че в средносрочен план ще бъдем доволни от толкова състезания“, заяви директорът на WRC Саймън Ларкин.

„Според мен това е най-добре за отборите, особено когато става въпрос за тестове, логистика и транспорт. Няма смисъл просто да увеличаваме броя на събитията. Ние не сме като MotoGP или F1, които могат да провеждат състезания „отзад напред“. Ние не искаме това нещо“, продължи Ларкин.

„Ако ще имаме 14 събития, всяко от тях трябва да бъде уникална глава от историята на сезона. Ако успеем да организираме събитие от Близкия изток за следващата година, какъвто е планът, то тогава ще бъдем много доволни от вида и усещането на всяко отделно събитие. Смятам, че ни липсва състезание в пустинен стил“, добави директорът на WRC.

Календарът на WRC за сезон 2024 е оформен на повече от 50 %. Миналия уикенд Португалия обяви, че е сключила ново споразумение с WRC за 2024 г. с опция за удължаване до 2025 г. Така чакъленото състезания се присъединява към Монте Карло, Швеция, Акрополис, Сафари, Централноевропейското рали, Сардиния и Чили. Всички тези стартове имат гарантирано място за 2024 г. Очакванията са Финландия и Япония също се очаква да останат в календара на световния рали шампионат.

Латвия е едно от новите попълнения в WRC за 2024-та. Очаква се състезанието в Прибалтийската република да замени Естония. Единствените въпросителни относно събитията в календара са свързани с надпреварите в Хърватия и Мексико.

Не е тайна, че WRC иска да се върне в Хърватия. Вярва се, че шампионатът е близо до сключването на нов многогодишен договор. В същото време съдбата на Мексико изглежда зависи от това дали САЩ ще се върне в календара на световния рали шампионат. Мексико се включи отново в графика тази година, но няма договор за по-нататък. По принцип WRC планира две състезания в Америките през следващата година, като едното от тях със сигурност ще бъде в Чили.