Начало WRC News WRC ще направи официална презентация на новите хибридни автомобили

WRC ще направи официална презентация на новите хибридни автомобили

901
0
WRC
снимка: М-Спорт

Световният рали шампионат (WRC) ще направи официална презентация на новите хибридни автомобили, с които екипите ще се състезават от сезон 2022 седмица преди първия кръг от първенството. Тя ще се състои на 15 януари (събота) в Залцбург, Австрия. Колите Rally1 на трите заводски отбора – Тойота, Хюндай и М-Спорт Форд – ще бъдат представени в музея Хангар 7. На събитието ще присъства и новоизбраният президент на ФИА Мохамед бин Сулайем.

Презентацията ще се излъчва пряко от 18:00 CET (19 часа българско време) в платформата WRC+, както и във Фейсбук и Ютуб

WRC ще претърпи сериозни промени през сезон 2022, когато влизат в сила нови технически правила. Новите хибридни Rally1 коли са със 100 kW електрически мотор с 3.9 kW батерия и 1,6 турбо двигател с вътрешно горене. Общата мощност е над 500 к.с.

„Преминаването към хибридна технология и биогориво са две от най-големите иновации в историята на шампионата“, посочи отговарящият за спорта заместник-генерален секретар на ФИА Бруно Фамен. „Те са огромна стъпка напред към постигането на целите за устойчиво развитие. ФИА работи много упорито в тази посока, въвеждайки и значителни иновации за безопасност.“

„Новите Rally1 автомобили изглеждат фантастично“, допълни управляващият директор на WRC промоутъра Йона Сибел. „Подходящо е тези промени да настъпят в 50-ия сезон на първенството. След толкова много труд и подготовка ни делят броени дни от старта на една нова ера. Трудно е да сдържаме вълнението си! Нямам търпение да видя колите и да започнем една година, която ще е наистина вълнуваща.“

Първи кръг от сезон 2022 във WRC е прочутото рали Монте Карло, което започва на 20 януари

В него ще се наблюдава не само дебютът на новите автомобили, но и представянето на двамата най-титулувани пилоти в историята на шампионата. Деветкратният шампион Себастиен Льоб, който в момент се бори в Дакар, ще кара с М-Спорт. Себастиен Ожие пък спечели осма корона през миналия сезон. Той ще кара с частична програма с Тойота.