Начало Moto News WSBK: Лекуона пропуска състезанията във Филип Айлънд

WSBK: Лекуона пропуска състезанията във Филип Айлънд

159
0
Икер Лекуона, Хонда
Икер Лекуона снимка HRC

Икер Лекуона пропусна финалните състезания във Филип Айлънд. Австралийската писта ще приеме финалния 12-ти кръг от сезон 2022 в световния Супербайк шампионат. Пилотът на Хонда претърпя тежко падане по време на последния състезателен уикенд в Индонезия, заради което не взе участие в стартовете на пистата Мандалика.

Лекуона е един от новобранците за сезон 2022 в WSBK. 22-годишният състезател се присъедини към шампионата след като прекара две години в MotoGP. Испанецът така и не успя да се адаптира към мотора КТМ RC16 през сезоните 2020 и 2021. Най-добрият му резултат бе шесто място в Гран при на Австрия 2021. Макар да подобри резултатите си през втората половина на миналия сезон, Лекуона бе освободен от тима на KTM Tech 3.

След като остана без пилотско място в MotoGP, Лекуона реши да се присъедини към заводския отбор на Хонда в WSBK. Негов съотборник е бившият състезател от клас Moto2 Шави Виерж.

Младият испанец направи добро впечатления с мотора Хонда CBR1000RR-R. Най-доброто постижение на Лекуона до този момент е трето място във второто състезание на пистата Асен. Освен този подиум, той има редица завършвания в топ 10 и е на път да стане новобранец на годината в световния Супербайк.

Лекуона бе принуден да се откаже от състезанията Индонезия след тежко падане по време на втората тренировка. Пилотът на Хонда получи фрактура на гръбен прешлен Т12 и кръстната кост.

След като бе откаран в болницата в близкия град Матарам, Лекуона бе изписан още същия ден и посети екипа на Хонда в падока в събота сутринта. После испанецът тръгна към дома в Испания, за да започне възстановяването си.

Очакваното време за възстановяване от подобна травма е поне един месец. По този начин Лекуона няма да може да се състезава този уикенд на пистата Филип Айлънд. Испанецът планира да се завърне в действие следващия месец по време на следсезонните тестове.

„Това изобщо не е най-добрият начин да завършим този невероятен сезон. Знам, че подобни неща могат да се случат в състезателните уикенди. За съжаление, този път се случи на мен“, сподели Лекуона.

„Тази година имах няколко тежки катастрофи и винаги успявах да се възстановя, но сега път счупих няколко кости. Все още съм доста доволен от сезона и представянето си. Не трябва да забравяме, че бях на втора позиция в първата свободна тренировка на тази писта.“

„Скоро ще имам още един преглед при лекаря си. след който  ще изберем [плана за възстановяване]. Надявам се, че ще мога да пристигна на теста на Херес през декември, но това все още не е ясно. Ще видим какви стъпки трябва да предприемем“, добави Икер Лекуона.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Iker Lecuona (@ikerlecuona_27)


От Хонда все още не са обявили кой ще бъде заместник на 22-годишният състезател. Има вероятно това да бъде някой от тестовите пилоти на HRC Тецута Нагашима и Щефан Брадл.