Начало Top Moto News WSBK: Сайкс напуска Пучети Кавазаки и се връща в БМВ

WSBK: Сайкс напуска Пучети Кавазаки и се връща в БМВ

122
0
Том Сайкс
Том Сайкс, снимка Пучети Кавазаки

Том Сайкс напуска Пучети Кавазаки. Световният шампион в WSBK за 2013 г. реши да напусне екипа с незабавен ефект след само четири кръга от тазгодишната кампания. Сайкс се връща в екипа на БМВ, където ще замества контузения Михаел ван дер Марк.

Сайкс се завърна в WSBK след като прекара сезон 2022 в британския Супербайк (BSB). 37-годишният състезател подписа договор с екипа на Мануел Пучети. Очакванията към него бяха доста високи като се има предвид успехите, които записа с мотор на Кавазаки в миналото.

Сайкс бе част от заводския тим на Кавазаки от 2010 до края на 2018 г. През този период той записа 34 победи и спечели световната титла през сезон 2013. След това той прекара три кампании в БМВ, преди да се прехвърли във Великобритания.

За съжаление Сайкс имаше ужасно начало на сезон 2023 в световния Супербайк шампионат. Британецът спечели само една точка в рамките на 12 състезания и не завърши голяма част от тях заради катастрофи и технически проблеми. Най-добрият му резултат бе 15-то място във второто състезание на пистата Асен

В кратко изявление, публикувано от Кавазаки, се посочва, че раздялата се дължи на факта, че Сайкс „приключва престоя си“ в отбора на Мануел Пучети.

„За екипа на отбора и спонсорите ми беше чест Том да се присъедини към нас в началото на сезона“, коментира Мануел Пучети.

„Като бивш световен шампион и многократен победител в състезания, неговите познания наистина ни помогнаха да разберем мотора Нинджа [Кавазаки  ZX-10RR] на следващото ниво. Сега той ни напуска. Ние му благодарим за знанията и за това, че сподели толкова много информация с нас.“

Все още няма официална информация кой ще заеме мястото на Сайкс за следващия кръг от WSBK. Той ще се проведе в началото на юни на пистата Мизано.

Броени часове стана ясно, че Сайкс се връща в заводския тим на БМВ. Там той ще замести контузения Михаел ван дер Марк. Нидерландецът претърпя тежко падане във втория старт на домашната му писта Асен.

„Очаквам с нетърпение временното си завръщане в BMW Motorrad Motorsport и в екипа на БМВ в WSBK. Ще работя усилено, за да ги представям възможно най-добре“, сподели Сайкс.

„Познавам хората там от самото начало и участвах в разработването на BMW M1000RR. Сега имам възможност отново да допринеса за процеса на разработка. С нетърпение очаквам да се кача на новото BMW M1000RR на теста в Мизано [на 11-12 май]. В същото време желая на бившия си съотборник Мики [ван дер Марк] всичко най-добро по пътя му към възстановяването. Аз ще дам всичко от себе си, за да го заместя по най-добрия възможен начин“, добави Том Сайкс.