Начало Рали X-raid представи екипа си за рали Дакар

X-raid представи екипа си за рали Дакар

48
0
X-raid,Мини,Петерханзел

Екипът на X-raid ще стартира с цели осем автомобила в рали Дакар 2012. Този път ралито стартира в Аржентина, ще премине през Чили и ще завърши в Перу. Така на старта в Мар дел Плата за германския отбор ще застанат пет MINI All4 Racing и три BMW X3CC.

За три от отборите пилотиращи MINI се смята, че ще са сред потенциалните победители в надпреварата. При това с основание. Първият и може би най-голям фаворит е Стефан Петерханзел известен с това, че спечели рали Дакар и при мотоциклетистите и при автомобилистите. Негов навигатор ще е Жан-Пол Котре. Втори в списъка на фаворитите е Нани Рома, заедно с навигатора си Мишел Перен. Третият е Кжищоф Холовчик с Жан-Марк Фортен.

Останалите два автомобила на Мини ще се управляват от Леонид Новитски с навигатор Андреас Шулц и Рикардо Леал дос Сантос, заедно с Пауло Фиуза.

Трите автомобила BMW X3 CC ще бъдат с екипажи Борис Гарафулик/Жил Пикар, Александер Мироненко/Сергей Лебедев и Щефан Шот/Холм Шмидт.

Петерханзел, който ще преследва своята десета победа в надпреварата ще стартира със зелен Monster Energy MINI All4 Racing, докато колегата му Рома ще бъде с жълт Monster Energy MINI All4 Racing. Новитски ще бъде с оранжев автомобил брандиран отново от енергийната напитка. Дос Сантос е в същата група и ще бъде с червено MINI. Енергийната напитка е основен спонсор на целия отбор на X-raid.

Полякът Холовчик, който спечели рейд ралитата Пътя на коприната и Баха пък се надява и тук да се намеси в борбата за победата. Той ще е с цветовете на своя основен спонсор, Орлен.

Гарафулик ще стартира с брандирано от Vision Advisors BMW X3CC. Мироненко е подкрепян от Buer, а двойката Шот/Шмидт от KS Tools.

„Смятаме, че екипът ни е много добре подготвен за рали Дакар 2012″, заяви тим мениджърът на екипа Свен Квандт. „Нашето основно оръжие разбира се е Стефан Петерханзел, но и в останалите коли имаме силни пилоти. Смятам, че състезанието ще е много успорвано, особено след промените в регламента ще имаме отпор от екипите на Тойота и Мицубиши.“

Рали Дакар ще стартира официално на 1 януари 2012 г. в Мар дел Плата (Аржентина). Фенове и зрители ще могат да видят колите още на втори, когато колите ще преминат през централния площад в града. От аржентинския курортен град кервана ще премине през Андите, за да влезе в Чили. В Капиапо, станал известен със затрупаните и в последствие извадени невредими чилийски миньори, ще има почивен ден на 8 януари. Втората половина на ралито ще завърши с финала на състезанието в столицата на Перу, Лима.