Начало Рали Ян Копецки със Златен волан за 2011 г.

Ян Копецки със Златен волан за 2011 г.

52
0
Ян Копецки

Ян Копецки бе отличен с приза Златен волан за 2011 г. в категория рали. Наградата се дава ежегодно след допитване до чешките автомобилни и спортни журналисти. Състезателят пък я печели вече пет поредни пъти, а навигаторът му Петр Стари стана пръв при ко-пилотите.

Копецки се бори за титлата в Intercontinental Rally Challenge (IRC) до последния кръг от шампионата. Той отстъпи на Андреас Микелсен с една-единствена точка. Същевременно обаче заедно с екипа си Шкода стана победител при производителите (втори успех за отбора), а освен това спечели домашния си старт рали Барум, както и този в Унгария. Тези постижения бяха достатъчни, за да бъде Ян избран за най-добър сред колегите в родината си.

От Шкода пък отбелязаха и триумфа на тима си в SWRC – автомобилният производител с база в Млада Болеслав за първи път постига такъв успех в историята си.

За мен е чест, че съм избран за тази награда, както и че повтарям успеха си в Златния волан. Призът е признание и оценка за упоритата работа на целия екип на Шкода Моторспорт и първокласната подкрепа, която получаваме като заводски тим – коментира Копецки.

Тази година пилотът се състезава отново в IRC, както и в чешкия национален рали шампионат. Сезонът започна чудесно за него: броени дни след нова година той спечели Янер Рали, първи кръг от домашното му първенство и от европейския шампионат. Успехът на Шкода в надпреварата бе двоен благодарение второто място на Юхо Ханинен.