Начало Рали Янакиев: Кралев помагаше до последно, за да се проведе рали „България“

Янакиев: Кралев помагаше до последно, за да се проведе рали „България“

37
0

Рали „България“ ще се проведе благодарение на съдействието на министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев. Това обяви председателят на организационния комитет Георги Янакиев-младши.

„Като всяко голямо международно състезание, в това се изисква голям и сериозен екип. Когато нещата се отнасят към спорт, то винаги има проблеми. Ние обаче се справихме, не и без помощта на Министерството на младежта и спорта (ММС) и г-н Красен Кралев, който до последния момент помагаше, за да може това рали да бъде проведено“, заяви Янакиет.

Той допълни, че безопасността на пилоти, навигатори и привърженици на автомобилния спорт е най-важна за организаторите на 46-ото издание на рали „България“. „Наблягаме много на сигурността на пилоти, екипажи и зрители, защото този спорт е изключително опасен. Самите състезатели знаят, че има два варианта – след края да излязат от автомобила си или да не излязат. За това призовавам самите тях да бъдат внимателни, призовавам и феновете на автомобилния спорт да се грижат за своята безопасност. С всички усилия, които е възможно да хвърлим, ние осигуряваме безопасността на всички на и край трасето на 90 %. Останалите десет са от тях“, каза Янакиев. „В петък в 17 часа действащи и недействащи пилоти, сред които Димитър Илиев, Крум Дончев и Екатерина Стратиева, ще демонстрират как трябва да се грижим за своята безопасност на пътя. Ще се включат деца над 14-годишна възраст“, добави той.

Относно трофеите, Янакиев заяви: „Първоначално беше замислено ралито да бъде в памет на Георги Янакиев, но то ще бъде и в памет на Тодор Славов. Така имената на двамата бяха добавени от двете страни на всеки един трофей, който ще връчим след края на състезанието“. 23-те екипажа на рали България ще се състезават за точки от европейския рали трофей и българския рали шампионат в края на тази седмица, между 17 и 19 юли. Състезателните километри са 195.91, а скоростните етапи – 14. Общо 23 екипажа от България и чужбина са подали до момента заявки за участие на 46-ото издание на автомобилното рали България.

Сред записалите участие присъстват пет чуждестранни екипажа само за европейския рали трофей и два само българския рали шампионат. Сред по-любопитните имена е четвъртият в генералното класиране Рашид ал-Кетби от ОАЕ, който ще кара с навигатор германката Карина Хеперие и автомобил Ford Fiesta F5. Седмият в подреждането Рок Турк от Словения също е подал заявка за състезанието. Българските екипажи са общо 16 до момента, като останалите желаещи имат срок до днес вечерта да подадат своите заявки.