Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Южна Корея също иска да се върне в календара на F1

Южна Корея също иска да се върне в календара на F1

472
0
F1 в Южна Корея
снимка, Пирели

Южна Корея също иска да се върне в календара на F1. Това твърдят различни източници. Според тях, страната в Източна Азия е направила първа стъпка към повторно организиране на старт от световния шампионат. Потенциалният домакин на събитието ще бъде нова улична писта, разположена в град Инчон.

Южна Корея приемаше стартове от F1 в периода 2010-2013 г. Домакин беше пистата Корея Интернешънъл с дължина от 5.615 км и разположена близо до град Йеонгам в провинция Южна Джола

Първоначално имаше планове около пистата да се изгради цял град, който да я превърне в привлекателна дестинация. В крайна сметка обаче тези планове на регионалното правителство така и не се осъществиха.

Гран при на Южна Корея се оказа може би най-неуспешната надпревара в по-модерната история на F1. Събитието в страната беше едно от непопулярното и нерентабилно в целия календар на F1. Локацията на пистата Корея Интернешънъл също така създаваше огромни логистични затруднения за Формула 1.

Състезанието в Южна Корея се проведе общо четири пъти. Първото издание беше спечелено от Фернандо Алонсо, а останалите три- от Себастиан Фетел. В края на 2013 г. пистата беше извадена от календара на F1.

Гран при на Южна Корея опита да се завърне в F1 и дори беше включена в календара за сезон 2015. В крайна сметка обаче състезанието беше извадено от графика и никога не се върна обратно. В момента пистата Корея Интернешънъл приема само национални шампионати и няма никакви изблици да се върне във Формула 1.

От известно време Корея се свързва със завръщане в F1. Първоначално се обмисляше състезание като първоначално се обсъждаше град Пусан. Наскоро обаче се спомена и името на Инчон. Кметът на пристанищния град Ю Джонгбок дори посети Гран при на Япония и се срещна с изпълнителния директор на F1 Стефано Доменикали, за да обяви своите намерения

Говори се, че властите в Южна Корея са заинтригувани от перспективата за провеждане на състезание в района на Инчон, който е много близо до столицата Сеул. Вероятната начална дата да бъде 2026 г. или 2027 г. Очаква се събитието да бъде на улично или полупостоянно трасе.

„Инчон е най-доброто място в Южна Корея за провеждане на F1“, заяви Джонгбок пред южнокорейската медия Yonhap News.

„Разполагаме с чудесна транспортна мрежа с места като летище Инчон и пристанището, както и с много луксозни места за настаняване. Ще започнем широкомащабни преговори за преместване на F1 в Инчон.“

Добавянето на Инчон допълнително ще подчерта стремежа на Либърти Медия за организиране на състезания на градски и полупостоянни писти. През последните години в календара на F1 влязоха трасета като Джеда, Маями и Лас Вегас. През 2026 г. Мадрид също ще приеме старт от Формула 1. Година по-късно световният шампионат трябва да се състезава и на писта в Кидия, която също ще включва и улични участъци.