Начало Рали Забраниха изпращането на информация за междинни времена към WRC екипажите

Забраниха изпращането на информация за междинни времена към WRC екипажите

92
0

Световният съвет за автомобилен спорт на ФИА забрани изпращането към WRC екипажите на информация за междинни времена и съответно разликите между тях по време на състезание през 2015 г.

Идеята на федерацията е да подсили състезателния елемент и отборите да не контролират прекалено много пилотите си. В случай на провинение се предвиждат строги наказания.

Екипажите използват информацията за междинните резултати, за да напасват темпото си спрямо съперниците – да натиснат повече или да намалят в зависимост от това дали имат достатъчна преднина, трябва да гонят съперник или да запазят равномерно темпо. Решението на Световния съвет означава освен това, че времената не могат да бъдат изпращани посредством текстови съобщения чрез трета страна или който и да е член на екипа. Доскоро практиката бе информацията да се изписва директно на дисплеите в автомобилите. Пилотите няма да бъдат информирани освен това дали съперник е отпаднал по време на отсечка, дали е загубил или спечелил време. Отборите ще могат да следят резултатите както досега.

Подаването на такъв тип информация вече ще е разрешено единствено в случай на необходимост от гледна точка на безопасността.

Световният съвет потвърди също така, че автомобил, който не тръгне от старта на отсечка в рамките на 20 секунди, ще бъде считан за отпаднал от етапа.

Приет бе и календарът за догодина, който е в следния вид (посочена е финалната за състезанието дата):

25 януари

рали Монте Карло

15 февруари

рали Швеция

8 март

рали Мексико

26 април

рали Аржентина

24 май

рали Португалия

14 юни

рали Италия

5 юли

рали Полша

2 август

рали Финландия

23 август

рали Германия

13 септември

рали Австралия

4 октомври

рали Франция

25 октомври

рали Испания

15 ноември

рали Великобритания