Начало Рали За първи път се радвам на второ място, призна Ожие

За първи път се радвам на второ място, призна Ожие

32
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие спечели второ място в рали Монте Карло, първи кръг от световния шампионат за 2013 г. и призна след това, че за първи път се радва на класирането си на тази позиция. Фолксваген направиха впечатляващ дебют във WRC, за който пилотът разказва в интервю, разпространено от пресофиса на екипа.

– Вярваше ли преди старта, че ще си втори още при първия опит?

– Често казано, наистина нямах никаква представа каква ще е ситуацията. В рали Монте Карло за първи път се изправихме срещу съперниците в пряк сблъсък. Дотогава можехме единствено да сравняваме данни от тест пилотите с тези от Шкода Фабия S2000, с която се състезавах миналия сезон.

– Колко важен е този резултат за останалата част от сезона?

– Монте Карло и идващото рали Швеция са уникални и заради това не дават много точно преценка за представянето. Ще трябва да изчакаме първото състезание на чакъл, за да получим реална идея на какво сме способни.

– Какво си мислеше, когато застана на старта на първата отсечка?

– За този момент бях работил цяла година. Бях малко нервен и адреналинът ми бе доста висок.

– Изненада ли се, че спечели веднага етапа с Поло R WRC?

– Не получавах никакви междинни времена в колата по време на отсечката, така че не знаех колко сме бързи чак до финала. Моментът наистина бе страхотен.

– Колко трудно бе това рали Монте Карло?

– Невероятно трудно. За първи път карах тук с WRC. Някои отсечки бяха напълно нови за мен. Освен това разчитах на ограничен опит от предишни мои участия. Избирането на правилните гуми и преценката на условията по трасето бяха наистина сложни при тези обстоятелства.

– След първия ден разликата спрямо Себастиен Льоб почти не се променяше. Защо стана така?

– През първия ден бях осмата кола по трасето – седем места зад Льоб. Следобед това бе недостатък, тъй като условията се влошиха значително с всеки, преминал дистанцията пилот. В резултат на това загубихме почти минута и половина спрямо него. От втория ден нататък стартирахме веднага след него и от тогава времената ни бяха малко или повече идентични.

– Какво означава второто място за теб?

– Мисля, че за първи път съм щастлив от второ място. Обикновено единствено победата ме удовлетворява.

– Единствено Льоб финишира пред теб, а той няма да кара в целия шампионат. Това те прави фаворит за титлата…

– Титлата не е целта ни тази година. Първоначално приоритетът ни е да натрупаме колкото може повече опит в състезанията.