Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зайдл: Норис израсна много като пилот, вече работи с поглед върху цялата...

Зайдл: Норис израсна много като пилот, вече работи с поглед върху цялата картина

814
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис израсна много през последните години и вече работи с поглед върху цялостната картина, отбеляза шефът на Макларън във Формула 1 Андреас Зайдл.

„Според мен всичко видяно досега от Ландо, просто демонстрира, че е направил голяма стъпка напред. Онова, което е страхотно да се наблюдава, е, че дори след преминала не по план квалификационна обиколка или недобре започнало състезание, той си запазва погледа върху цялата картина.“

Ландо Норис, Андреас Зайдл и Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

„Остава спокоен. Знае, че тепърва ще има възможности, управлява гумите, а след това използва потенциала, когато по време на надпревара се появи шанс. Прекрасно е да се види как израсна в това отношение през последните две години и половина“, сподели Зайдл.

По време на Гран при на Франция Норис и съотборникът му Даниел Рикиардо се сбутаха на пистата в битка за позиция. Зайдл не се притеснява от борба помежду им.

„Правилата са ясни и за двамата, и за целия отбор. Разрешено им е да се борят за позиция при липса на сериозна причина да не го правят – например голяма разлика в темпото заради стратегия или каквато и да е друга причина.“

„Мисля, че видяното бе на границата, но не я преминаха. Нямаше удар, това е най-важното“, обясни той.

Зайдл отбеляза също така, че присъствието на Макларън в точките във всеки старт от началото на сезона е знак за свършената от целия тим работа. В 7 старта екипът има 6 двойни класирания в топ 10. Рикиардо не успя да запише актив в Монако, където остана 12-ти.

„Тимът върши страхотна работа по отношение на издръжливостта, състезателната стратегия, спиранията в бокса. Наистина съм доволен от това. Същевременно след състезания като това във Франция е важно да не се отнасяме прекалено и да не забравяме колко лесно могат да се обърнат нещата. С Ландо в Q2 там например се появи проблемът с горивото. (Пилотът бе извикан обратно в пита, тъй като нямаше достатъчно бензин и съответно не направи още един бърз опит – б.р.). Нещо такова моментално те вади от битката. Затова е важно да продължим да се трудим, да останем съсредоточени и да печелим точки и с двете коли.“

Шефът на Макларън в F1 не се нае да прави прогнози за предстоящите два старта на пистата Ред Бул Ринг.

„През последните три години на толкова състезания мислехме, че ще сме силни, а не бяхме! Все пак в Австрия се представихме силно през предходните два сезона“, отбеляза Зайдл.