Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зайдл опитва да върне Фетел в F1 като пилот на Ауди?

Зайдл опитва да върне Фетел в F1 като пилот на Ауди?

1797
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Ауди провежда трескава подготовка за влизането си във Формула 1, като до тогава остават по-малко от три години. Един от най-често обсъжданите въпроси е кои ще са пилотите на новия екип. Наскоро Карлос Сайнц отхвърли слух, че е първи избор на марката с четирите ринга. Сега пък се говори, че всъщност от Ауди са се спрели на състезател с наистина огромен опит – Себастиан Фетел.

Според информация на швейцарския вестник Блик Андреас Зайдл иска да върне четирикратния световен шампион в спорта. Немският инженер оглави Заубер Груп тази година. Той подготвя швейцарския екип, който ще се превърне в заводски отбор на Ауди от 2026 г. Съответно негова е и задачата за привличане на достатъчно добри пилоти. Сред възможните имена досега се спрягаха основно Сайнц (не на последно място заради добрите връзки на баща му Карлос Сайнц старши в Ауди) и може би Ландо Норис или Мик Шумахер. Развитието на Макларън не е особено добро и се смята, че 23-годишният британски пилот може да потърси късмета си другаде. Мик в момента е резервен пилот в Мерцедес и търси вариант да се върне на стартовата решетка като титуляр.

Фетел сложи край на кариерата си във Формула 1 в края на 2022 г. Засега Зайдл не успявал да го убеди да се довери дотолкова на проекта на Ауди, че да се върне на писта

Самият Фетел сподели неколкократно от началото на 2023 г., че понастоящем се наслаждава на възможността да е повече време със семейството си. Последното му интервю бе за „Билд ам Зонтаг“ във връзка с новината, че ще участва във фестивала на скоростта в Гудууд.

„Засега съм доволен от взетото решение. Най-много обаче ми липсват състезанията, съперничеството и свързаното с него емоционално натоварване. Отначало ми беше странно, че вече не съм на пистата, но постепенно свикнах и следя с особен интерес Формула 1 отстрани. Много се радвам за успехите на Астън Мартин. Всички се трудихме за тях в предишните години“, коментира Фетел.

Предишният свързан със Себастиан слух бе, че може да замести Хелмут Марко в Ред Бул. 80-годишният австриец отхвърли тази информация.

Същевременно се твърди, че за Ауди – въпреки публичните изявления – е важно поне един от пилотите да е германец. Въпросът е обаче дали наистина са склонни да вземат състезател, който вече не кара регулярно, а до влизането на новия тим във Формула 1 ще е и на 38 години.