Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун: Не мисля, че Макс ще спечели световния шампионат с друг...

Зак Браун: Не мисля, че Макс ще спечели световния шампионат с друг автомобил, освен с Ред Бул

4220
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Майкъл Потс

Зак Браун отново коментира доминацията на Макс Верстапен в F1. Главният изпълнителен директор на Макларън вярва, че нидерландецът едва ли „ще спечели световния шампионат с друг автомобил, освен този на Ред Бул.“

Верстапен наложи доминацията си през последните две кампании. Това се дължи основно заради невероятния автомобил, с който разполага. Верстапен спечели по-голямата част от състезанията през сезоните 2022 и 2023. Миналата година той записа рекордните 19 победи

Тази година Верстапен отново е фаворит за спечелване на първенството. Нидерландецът триумфира в четири от общо шест старта, които се проведоха до този момент. Верстапен вече има преднина от 33 точки спрямо съотборника си Серхио Перес и 38 спрямо третия Шарл Льоклер.

Успехите през последните две години накараха мнозина да смятат, че Верстапен е един от най-големите таланти в историята на F1. Нидерландецът обаче разполага и с много конкурентен автомобил, който му позволява да разгърне пълния си потенциал.

В началото на месеца стана ясно, че Ейдриан Нюи напуска Ред Бул в началото на следващата година. Британският конструктор спира да работи за тима от F1 и се фокусира изцяло върху хиперавтомобила RB17.

Нюи е в основата на успехите на Ред Бул от 2010 до 2013 г. и от 2021 г. до момента. Именно той проектира автомобилите, с които Себастиан Фетел и Макс Верстапен доминираха на пистата. Затова се смята, че Ред Бул ще направи крачка назад, ако гениалният дизайнер си тръгне.

По време на уикенда в Маями Верстапен омаловажи ролята на Нюи в Ред Бул. По-рано тази година Кристиан Хорнер също обяви, че отборът може да продължи да печели и без британския дизайнер. Тепърва ще разберем дали това ще бъде така или не.

Миналата седмица Зак Браун отново коментира последните успехи в Ред Бул в подкаста Beyond the Grid. Според него Верстапен най-вероятно няма да спечели шампионата, ако не разполага с толкова силен автомобил

„В крайна сметка се нуждаете и от двeте“, когато бе попитан дали би предпочел да има звезден дизайнер или звезден пилот.

„Не мисля, че без звезден пилот ще спечелите, така че имате нужда и от двете. Първо, всичко започва от автомобила. Хората ме питат постоянно: „Автомобилът ли е или пилота?“. Според мен е така: Ами и двете“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.

„Нека ви кажа начинът, по който го характеризирам. Според мен на стартовата решетка има шест-седем пилоти, които ще станат световни шампиони в болид на Ред Бул. Да, Макс [Верстапен] е много силен и е един от най-добрите в историята. Но не мисля, че Макс ще спечели световния шампионат с друг автомобил, освен с Ред Бул“, каза още Зак Браун.

Много хора твърдят, че другият пилот на Ред Бул Серхио Перес не е на нивото на Верстапен и не би доминирал по такъв начин. Браун реши да не навлезе в подробности относно това кой според него може да спечели шампионата при пилотите. Но от отговора му леко се подразбира, че Перес не е един от тях.

„Когато погледнете разликата… Серхио Перес е отличен състезател, който е показвал, че в някои дни може да се състезава с Макс, но погледнете разликата“, обясни Зак Браун.

„Мисля. че се нуждаем и от двете, защото разликите се приближават, а Макс върши толкова страхотна работа. Но погледнете какво се случва от местата от второ до пето.“

„Един ден ние сме на второ място, на следващия ден сме на пето и всичко се движи толкова. Когато автомобилите са толкова близо, точно тогава пилотът ще направи разликата. Затова в края на деня се нуждаете и от двете неща“, завърши Зак Браун.