Начало Избрани Зак Браун официално отхвърли възможността за продажба на Макларън

Зак Браун официално отхвърли възможността за продажба на Макларън

759
0
Зак Браун
Зак Браун, снимка Макларън

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун официално отхвърли възможността за продажба на базираната в Уокинг компания. Преди известно време Ауди прояви сериозен интерес към легендарния британски отбор.

Слуховете за придобиване на Макларън Груп от Ауди се появиха за първи път през ноември миналата година. В доклад на британското списание Autocar се твърдеше, че сделката между двете страни е подписана и подпечатана. Тази информация веднага бе отречена от Зак Браун и ръководство на Макларън.

Въпреки това плановете на VW Груп да влезе в F1 с компаниите Ауди и Порше поддържаха слуховете през зимата. Наскоро бе така бе съобщено, че марката от Инголщат е започнала предговори с екипите на Астън Мартин и Уилямс.

Малко преди старта на уикенда за Гран при на Маями, Браун потвърди, че Макларън е водил разговори с Ауди. Американецът заяви, че бъдещето на отбора във Формула 1 е сигурно и не се подготвя продажба на тима от Уокинг.

Не, няма такова нещо. Акционерите ни са силно ангажирани с Макларън.“ каза Браун.

Проведохме разговори с Ауди, но Макларън не е за продан. Много сме отдадени на бъдещето си и се справяме добре на пистата.“

Акционерите правят значителни инвестиции, за да дадат на екипа ресурсите, от които се нуждаем, за да се върнем в челото. Също така в търговско отношение се справяме наистина добре.“

Моралът в отбора е много висок. Нямаме интерес да продаваме състезателния отбор. Ние сме Макларън F1 и продължаваме да притежаваме състезателния отбор.“

Глобалната пандемия от COVID-19 засегна сериозно Макларън Груп, тъй като продажбите на автомобили драстично спаднаха. Това бе затруднение, което принуди компанията да се рекапитализира през миналата година.

Въпреки това Макларън Рейсинг вече освежи финансовата си база в края на декември 2020 г. благодарение на продажбата и обратния лизинг на своя технологичен център McLaren и на продажбата на миноритарен дял на стойност 185 млн. долара на базираната в САЩ спортна инвестиционна група MSP Sports Capital.

В момента сме в много силна позиция, а преди 18 месеца ситуацията бе коренно различна“, каза Браун.

„Привлякохме силен инвеститор в лицето на MSP Sports Capital. Всички вие знаете в каква ситуация бяхме преди 18 месеца. Това изглежда доста отдавна, особено като се има предвид сегашното състояние на тима.“

Условията ни за партньорство са да запазим собствеността си върху състезателния отбор. Ако някой иска да води разговор, който е различен от този, тогава няма какво да се направи.“

Макар че Браун изключи възможността за поглъщане на Макларън, американецът може да проведе разговори с потенциални партньори за доставка на двигатели от 2026-та, включително Ауди.

Няма да обмисляме продажба на Макларън. Андреас [Зайдл шеф на McLaren F1] трябва да реши какъв задвижващ агрегат иска да има в задната част на състезателния автомобил през 2026 г.“, обобщи Зак Браун.