Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун: Приоритет за отбора е спечелването и на двата шампионата

Зак Браун: Приоритет за отбора е спечелването и на двата шампионата

1759
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

Зак Браун се изказа изключително оптимистично относно шансовете на Макларън през втората половина на сезон 2024 в F1. Американецът заяви, че неговият отбор може да се справи с Ред Бул и да спечели шампионатите при пилоти и конструктори.

Макларън успя да запази силната инерция, която показа през миналата година. Отборът от Уокинг се издигна до второто място при конструкторите и стана най-сериозният съперник на Ред Бул.

Тимът от Уокинг се намира във впечатляваща серия от 10 поредни старта, в които имаше поне един представител на подиума. Това включваше победите на Ландо Норис в Маями и Оскар Пиастри в Унгария. Благодарение на тези успехи Макларън отвори сериозен аванс спрямо Ферари и Мерцедес и е фокусиран изцяло върху Ред Бул

В момента разликата между Макларън и Ред Бул при конструкторите е 42 точки. Отборът от Милтън Кийнс направи крачка назад заради слабите резултати на Серхио Перес. Това позволи на съперниците им от Уокинг да стопят голяма част от изоставането си.

Макларън записа двойна победа в Унгария. Отборът обаче нареди на Норис да пропусне Пиастри в заключителната фаза на борбата. Това коства на британеца пет точки в борбата срещу Верстапен. Този ход накара мнозина да смятат, че приоритет за Макларън е спечелването на титлата при конструкторите. Но според Зак Браун, двата шампионата са еднакво важни и са реално постижими за неговия отбор.

„Приоритет за отбора е спечелването и на двата шампионата. За да триумфираме при конструкторите, се нуждаем от пилоти, които винаги финишират на висока позиция. Затова бих искал те винаги да са в челната тройка“, сподели Зак Браун.

„В момента сме втори и четвърти. Колкото повече се доближаваме до класирането при пилотите, толкова повече ще се доближаваме до конструкторите. Ще стремим и към двата шампионата, защото всички точки се броят“, добави CEO-то на Макларън.

Макларън е редовен претендент за местата в челото от Маями насам. Екипът разполага с автомобил, който е конкурентен на всякакъв тип трасета. Това кара Зак Браун да мисли, че неговият отбор има реален шанс да се бори за шампионата и да детронира Ред Бул

„Предполагам, че следващият повод за празнуване ще бъде да се опитаме да спечелим шампионата. Със сигурност ще бъде приятно усещане“, обясни Зак Браун.

„Пилотите, отборът и всички останали свършиха чудесна работа, за да спечелим 10 поредни подиума. Това е доста забележително. Намираме се на много готино място, след като навлязохме в лятната ваканция.“

„Разбира се, има още много работа, която трябва да свършим. До края на сезона няма да ни е никак лесно. Надявам се това да бъде вълнуваща втора част на кампанията. Лично аз съм много щастлив от всичко, което е постигнато в Макларън“, каза още Зак Браун.

Главният изпълнителен директор на Макларън реши да не отписва напълно Мерцедес и Ферари. Двата отбора може да се окажат най-сериозните съперници на неговия отбор, особено в някои стартове.

„Искаме да победим останалите девет отбора. Ферари не са далеч зад нас. Не мисля, че можем да ги изключим просто така.“

„Мерцедес“ има силно темпо и спечели последните три от последните четири състезания. За щастие имаме около 100 точки разлика спрямо тях. Може би ще се нуждаем от всяка една от тези точки, ако те продължат по пътя, по който вървят. Очаквам те да бъдат супер силни през втората половина на годината. Затова се надявам, че имаме достатъчен аванс, за да останем пред тях“, завърши Зак Браун.