Начало Избрани Зак Браун: Ред Бул съсипа кариерата на няколко пилоти

Зак Браун: Ред Бул съсипа кариерата на няколко пилоти

3938
0
Зак Браун
Зак Браун, снимка Макларън

След като преди време Ред Бул освободи от програмата си състезателя на Макларън в Индикар Пато ОУорд, Зак Браун разкритикува австрийския отбор за това действие, което смята забруталенподход. Американецът твърди, че тимът от Милтън Кийс е съсипал кариерата на няколко добри пилоти. 

Пилотът от американския шампионат с едноместни болиди Пато О’Уорд е бил част от програмата на Ред Бул за млади таланти. За съжаление мексиканецът е отстранен само шест месеца след като е подписал договор с екипа през 2019 г. След това той се прехвърля в Съединените щати, като от сезон 2020 до момента е част от екипа на Arrow McLaren SP.

ОУорд получи възможност да тества болид на Макларън от F1  по време на тестовете в края на сезона 2021. Браун вече заяви, че се надява да даде на пилота няколко участия в петъчни тренировки през 2022 г.

Браун е изненадан, че Ред Бул са решили да освободят  мексиканския талант. Според него това подчертавабруталнияподход на отбора към младите пилоти.

Той определено се промъкна през пукнатините, сподели Браун.

Мисля, че докато беше там, от Ред Бул му дадоха само около три състезания [в F2 и Супер Формула]. Но ако погледнете историята, те са позволили на няколко страхотни пилоти да се изплъзнат от ръцете им. Изключение прави Макс Верстапен.“

„Ред Бул съсипа кариерата няколко пилоти. Голяма част от тях са имали талант, но не са получили достатъчно възможности. Въпреки това екипът спечели миналогодишния шампионат, а ние не. Не мога да кажа, че не знаят какво правят“, коментира шефът на Макларън. 

Но те са малко брутални. Карлос [Сайнц] е чудесен пример за това. Даниел [Рикиардо] вече бе показал скоростта си, но реши да напусне.“

„[Себастиан] Фетел също си тръгна. Макс е най-точният пилот за тях. Албон и Гасли също изглеждат като адски добри пилоти. През последното десетилетие се отнесоха зле с твърде много състезатели.“

Какви са бъдещите перспективи на ОУорд в F1?

Що се отнася до вероятността Пато ОУорд да стигне до Формула 1, Браун признава, че скоро няма да се освободи място в шампионата. Засега американският бизнесмен не бърза да прехвърля мексиканеца в друга категория.

Сега във Формула 1 за пръв път е позволено да тестваш миналогодишен автомобил. Това е защото има голяма промяна в правилата. Искаме да имаме тестова програма за млади пилоти, каквато имахме в миналото. Така че присъствието на Пато в семейството е естествено, обясни шефът на Макларън.

В момента нямаме свободни места. Ландо [Норис] има нов дългосрочен договор. Даниел може да остане за още година-две. Така че не можем да осигурим титулярно място за някой друг състезател.“

Освен това не вярвам, че трябва да си на 18 години, за да влезеш във Формула 1. Някои хора смятат, че си твърде стар за този спорт ако си на 22 години.. Не мисля, че случаят е такъв.“

„Напълно разумно е Пато просто да прекара известно време в болида, защото никога не се знае дали някой пилот няма да се контузи или да се зарази с коронавирус. Случвали са се и по-странни неща. Това, което няма да направим, е да компрометираме отбора в Индикар по никакъв начин“, завърши Зак Браун.