Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Започна политическа война в F1, пишат медиите в Италия

Започна политическа война в F1, пишат медиите в Италия

4383
0
двигател, Ферари, 2019
снимка: Ферари

Във Формула 1 е започнала политическа война. Това пишат медиите в Италия, визирайки скандала, разразил се след обявяването на споразумението между ФИА и Ферари относно задвижващата система на Скудерията.

Неговото обявяване миналата седмица предизвика силното недоволство на голяма част от отборите. 7 от тях изпратиха писмо до ФИА, с което поискаха федерацията да разкрие точно каква е спогодбата между нея и Ферари.

От ФИА отговориха, че след разследването не са останали напълно удовлетворени от двигателя на Ферари, но са решили, че по-нататъшните действия няма непременно да доведат до категорично заключение по случая. Причината е сложността на въпроса и невъзможност за предоставяне на недвусмислени доказателства за нарушение от страна на Ферари.

„Това сега е война. Война за политическо влияние и пари”, пише La Gazzetta dello Sport. Друго популярно издание La Repubblica смята, че споразумението просто показва, че ФИА не е достатъчно компетентна в някои технически области.

„Случилото се показва слабостта на ФИА“, пише La Repubblica. „Във федерацията нямат нужните познания, за да се справят с такива комплексни технически неща, с които се занимават по една дузина инженери във всеки отбор.”

Според съветника на Ред Бул Хелмут Марко ситуацията е скандална. „Цялото нещо започва да придобива размерите на скандала с ФИФА“, заяви австриецът. Той визира корупционния скандал във футболната централа преди няколко години.

„Във всяка друга асоциация, това би било политическо самоубийство от страна на Жан Тод. ФИА дискредитира един спорт, в който ние инвестираме 3-цифрени милионни суми всяка година.”