Начало MotoGP News Защо Валентино Роси отказал да стане пилот в F1

Защо Валентино Роси отказал да стане пилот в F1

2437
0

Валентино Роси в продължение на доста години флиртуваше с Формула 1. Италианецът направи няколко теста с Ферари и бившият президент на Скудерията Лука ди Монтедземоло разказа наскоро, че е имало сериозна идея да кара в Гран при през 2006 г. От отбора са обсъдили възможността с пилота, който в крайна сметка отказал предложението.

„Всички знаят, че не беше някаква акция за популярност, Ферари няма нужда от подобно нещо. В началото бе почти само от учтивост към желанието на един велик шампион. Видях, че върви добре. Нямаше постоянство, но бе с огромен потенциал и желание. В един момент мислехме да направи година в Заубер. Той обаче бе умен и предпочете да остане номер 1 при мотоциклетите, отколкото четвърти или пети при автомобилите“, обясни Ди Монтедземоло.

Впоследствие Роси заяви пред италианския вестник Кориере дела Сера, че е отказал, тъй като офертата била първо да е тест пилот и след това да кара за по-малък екип.

„Направих серия тестове зад волана на Ферари. След това от ръководството ми подготвиха подробен план за подготовка за кариера във Формула 1. Според него в началото трябваше да стана тест пилот, а след това да седна зад волана на значително по-бавна кола в друг екип. Затова реших да откажа“, сподели Роси

Той допълни, че се надява през 2021 г. Ферари да стигне до нивото на Ред Бул.

„Харесвам отбора, както и Шарл Льоклер – смятам, че е един от най-силните състезатели в шампионата. Скудерията има пилоти, които са в състояние да печелят състезания. За това обаче е нужно в Маранело да създадат бърза кола.“

За последно Валентино Роси бе зад волана на болид от Формула 1 в края на 2019 г. Тогава той и Люис Хамилтън си размениха машините и караха на пистата Рикардо Тормо до Валенсия. Роси управлява колата на Мерцедес от 2017 г., а Хамилтън – неговия Ямаха MotoGP YZR-M1.