Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер: Ускореното поглъщане от страна на Ауди е стимул за отбора

Заубер: Ускореното поглъщане от страна на Ауди е стимул за отбора

1083
0
Заубер
Заубер, снимка Заубер

От Заубер бяха много доволни от последните новини относно Ауди. Това заяви Шави Пужолар. Според неговите думи, решението на Ауди да придобие 100 % от Заубер дава голяма доза сигурност и е „стимул за отбора.“

По-рано този месец стана ясно, че от Ауди са придобили 100 % от Заубер. Решението е било одобрено от наблюдателните бордове на Ауди и Фолксваген. Оливер Хофман ще ръководи програмата на марката в F1, а главен изпълнителен директор ще бъде Андреас Зайдл

Миналата година Ауди закупи 25 % от Заубер. Очакванията бяха германският производител да притежава общо 75 % от швейцарския тим до 2025 г. В крайна сметка обаче беше взето решение за цялостното придобиване на Заубер още тази година.

Придобиването от Ауди на практика гарантира дългосрочното бъдеще на Заубер. Според ръководителя на инженерния отдел Шави Пужолар това също така все ще даде някакъв тласък на екипа.

„Ускореното поглъщане от страна на Ауди е стимул за отбора. Това със сигурност е окуражаващо за бъдещето. Но също така трябва да мислим и за днешния ден, нали така?“, сподели Пуджолар.

Испанският инженер вярва, че финансовата инжекция на Ауди ще помогне за изграждането на по-добро шаси през следващите два сезона

„Бих казал, че това е важно от гледна точка на бюджетните възможности. Благодарение на това ние можем да изградим нещо през следващата година и половина или две, преди Ауди [да дойде] напълно и ние да сме техен заводски отбор. Просто трябва да имаме готов екип. Искаме да направим колкото можем повече сега, за да изградим този отбор и готови когато това е важно. „Разбира се, през това време искаме да сме конкурентоспособни и да се борим за точките във всяко едно състезание.“, добави ръководителят на инженерният отдел на Заубер.

„Ще кажа, че това ни дава енергия и положителна нагласа, въпреки всички проблеми, които имаме. Това, което ни предстои, е специално. Има има светлина в края на тунела, която ни кара да сме сигурни, че ще успеем. Това е, нещо искаме да направим. Да бъдем успешни“, заключи Шави Пужолар.

Заубер изкара една трудна кампания през 2023 г. Швейцарският отбор финишира на девето място в шампионата на конструкторите през 2023 г. и направи сериозна крачка назад. Първите два старта също бяха трудни и не донесоха нито една точка за отбора.

Потвърждението на Ауди за ускореното придобиване на Заубер най-накрая премахна спекулациите, че марката се отказала от програмата си в F1. Това се случи след смяната на главния изпълнителен директор Маркус Дюсман с Гернот Долнер. Говореше се, че последният е бил доста по-скептичен по отношение на участието в световния шампионат.

Ауди влиза в F1 през 2026 г. Германците вероятно ще решат какъв ще бъде пилотския състав на Заубер през следващата година. Има немалка вероятност отборът от Хинил да се раздели с настоящите си пилоти Валтери Ботас и Гуаню Жу.