Начало Рали Куп награди и почести получи Жерар Доранжон при посещението си в България

Куп награди и почести получи Жерар Доранжон при посещението си в България

376
0
Бончо Дунев,Жерар Доранжон

Легендата на френския рали спорт Жерар Доранжон пристигна в България днес по покана на Бончо Дунев – един от пилотите, с които Додо, както го знаят в автомобилните среди, е работил в България.

Бившият спортен директор на Рено за Източна Европа е личен приятел с легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков. Именно той е обслужвал колата на Чубриков при победата му на рали Златни пясъци през 1971 г.

83-годишният Доранжон кацна в София около обяд, след което се срещна с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, като срещата продължи 1 час. След това той даде пресконференция с медиите на картинг писта „Дунев Мотор Спорт“ в Студентски град.

Доранжон получи приз по повод посещението си у нас от името на Прес-авто клуб България, плакет от Асоциацията на българските автомобилисти за особените му заслуги към автомобилния спорт у нас, както и купа лично от Дунев за всичко, което е направил за Бончо в спортната му кариера.

„Това е един човек, който не е забравил България и е останал верен на спорта, заяви Бончо Дунев. – Роден е в Страсбург (Франция), но по характер е германец, с немска мисъл, който говори френски. Това е едно прекрасно съчетание за един човек, който винаги е пълен с хумор.“

„Впечатлен съм от приема, който получавам в България, заяви Жерар. – Развълнуван съм и не мислех, че заслужавам всичко това. Отдавна съм започнал да работя с вашата страна. В миналото тук се произвеждаха Рено 8, Рено 10 и Рено Алпин. И много местни пилоти искаха да карат с тези коли. За последно съм идвал тук през 2008 г. и предстои да видя какво се е променило.“

По-късно се състоя открит картинг турнир за журналисти, като призьорите бяха наградени именно от Доранжон с купи и медали. Първи стана Калин Дедиков, който е и състезател в Е-рали шампионата на ФИА, следван от Димитър Пунев от sportal.bg, а трета стана Екатерина Дончева от списание Езда.

По време на посещението си от 1 седмица, Доранжон ще се видим с всички пилоти от българския автомобилен спорт с които е работил. Визитата му у нас предвижда посещения на писти, спортни обекти, свързани с автомобилния спорт, както и срещи с пилоти, механици и треньори от различни автомобилни клубове.