Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод: Доминацията на Хамилтън е по-голяма от тази на Шумахер

Жан Тод: Доминацията на Хамилтън е по-голяма от тази на Шумахер

2709
0
Жан Тод ФИА
Жан Тод, снимка Мишелн
Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) и бивш шеф на екипа на Ферари Жан Тод смята, че доминацията на Люис Хамилтън е по-голяма от тази, която налагаше Михаел Шумахер в началото на 21 век.
Тод ръководеше отбора на Черните кончета в периода от 1994 до 2007.Toва бяха най-добрите години за тима от Маранело, който печели шест титли при пилотите и седем при конструкторите. В периода 2000-2004 Михаел Шумахер стана световен шампион за пет поредни сезона, а италианската марка спечели шест конструкторски титли от 1999 до 2004.

През този период Шумахер и Ферари поставиха рекорд по спечелени победи и титли. Тяхното постижение бе подобрено  тази година от Мерцедес, след като те спечелиха седми пореден дубъл от старта на турбо-хибридната ера през 2014. В същото време Люис Хамилтън спечели седма световна титла и подобри рекорда на германския пилот за най-много победи.

„Мисля, че говорим за съвсем различни личности. Единственото, което реално може да се сравни е седем срещу седем. Освен това двамата се състезаваха в напълно различни периоди на F1. От една страна имаме отлично структуриран и ораганизиран немски отбор, разполагащ с изключително талантлив пилот. От другата страна имаме италиански отбор, с различен манталитет и начин на работа, който също бе добре организиран и имаше прекрасен пилот в лицето на Шумахер. Знам, че ще бъда критикуван, защото съм сигурен, че доминацията на Мерцедес и Люис е по-голяма от тази, която наложихме с Михаел“, сподели Тод.

„Заслугата за този резултат е изцяло на немския производител. Колата им е много бърза и издръжлива. С изключение на втората надпревара в Бахрейн, Хамилтън спечели точки във всички състезания през последните две години. Това е наистина невероятно, защото той е безгрешен и просто комбинацията между него и Мерцедес е страхотна. Трябва да отдадем на Люис голяма заслуга, защото след всеки свой успех той благодари на всички от своя екип“, обобщи Жан Тод.

Последният път, когато Хамилтън не завърши в зоната на точките бе Гран при на Австрия 2018. Tогава той и Валтери Ботас отпаднаха заради повреди в своите болиди.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.