Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод: В спринтови уикенди няма смисъл от съботната тренировка

Жан Тод: В спринтови уикенди няма смисъл от съботната тренировка

1789
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: ФИА

Президентът на ФИА Жан Тод сподели на Монца своето объркване относно формата на уикенда и ролята на съботната тренировка, която се провежда няколко часа преди състезателната квалификация.

 

„Към момента форматът ме оставя малко объркан относно това, което се случва в събота по обяд. Публиката и медиите не разбират какво се случва по време на свободната тренировка. Тя е интересна само за отборите, които събират информация, например за износването на гумите. От гледна точка на шоуто, тя няма смисъл.“ – каза Тод.

Последната спринтова квалификация за сезона ще бъде в Гран при на Бразилия. Предстои да бъде взето решение дали през следващия сезон ще има повече по-голям брой такива надпревари.

От своя страна, изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доминикали, беше по-ентусиазиран и подкрепя спринтовия уикенд.

„Спорно е доколко спринтът беше интересен, но в крайна сметка имахме невероятен старт, имаше събития и видяхте че имаше Макларън на първа редица“ – каза Доменикали.

„Както винаги, ще извършим обсъждане след третия спринт, който ще бъде в Бразилия за да преценим дали да променим нещо. Но смятам, че това, което правим е правилно.“

Пилотите са със смесени чувства – някои от тях харесват възможността да подобрят класирането си от квалификацията, други като Джордж Ръсел са на мнение, че няма как за толкова кратко състезание от едва 100 километра да има разлики в износването на гумите и да се получат достатъчно изпреварвания. Със сигурност критиките продължават.Спорно е и доколко феновете получиха зрелището, което се очакваше със спринтовите квалификации, както държи да ги нарича Рос Браун.

Има много дискусии, в които се включват бивши и настоящи пилоти. Преобладава мнението, че е необходима някаква промяна, но повечето участници в спорта са против радикалната идея за обърнат грид.