Начало Дакар Жинел де Вилиер получи 5-часово наказание заради инцидент с мотоциклетист

Жинел де Вилиер получи 5-часово наказание заради инцидент с мотоциклетист

541
0
Жинел де Вилиер
Жинел де Вилиер, снимка Тойота

Жинел де Вилиер получи 5-часово наказание в рали Дакар 2022. Пилотът на Тойота е ударил мотоциклетист за втори пореден път. В началото на състезанието бившият победител бе санкциониран с добавяне на пет минути към неговото време. Тогава той претърпя инцидент с чилийския моторист Сезар Зумаран и не е спрял да му окаже помощ. 

Сегашното му наказание е много по-сурово. Жинел е ударил мароканския пилот Мохамед Саид Аулад Али докато той е слизал от  пясъчна дюна. Състезателят на Тойота не е ударил Мохамед, но е прегазил неговия КТМ. След това машината не е могла да се използва. Така мароканецът загуби повече от 24 часа време и в момента се движи на последна позиция.

„Не съм чул алармен сигнал от комуникационната система на автомобила. Не се съмнявам, че съм получил такъв. Проблемът е, че бутонът за тази система се намира на пода от шофьорската страна“, гласи изявлението на де Вилиер

„По време на селективния участък краката на пилота подскачат напред и назад. Копчето може да е натиснато случайно. Когато излязохме над дюната видях мотоциклетиста и карах настрани, за да не го нараня. В дъното на дюната се обърнахме, за да видим дали състезателят не е ранен. Когато се приземих, не усещах да удрям мотора. След това си продължих по пътя“.

„Много съм смутен, че се случва нещо подобно. Извинявам се много за този инцидент. Готов съм да компенсирам разходите за възстановяване на мотора“, обясни Жинел де Вилиер.

Пилотът на Тойота постигна съгласие с мароканеца да заплати разходите за подмяната на унищожения КТМ и регистрацията за рали Дакар 2023. Въпреки това от ФИА са преценили, че Жинел е действал по опасен начин и съгласно Спортния кодекс е получи наказание от добавяне на пет часа към неговото врене. 

Това го оставя извън битката за каквото и да е добро класиране. Южноафриканецът се движеше на четвърта позиция с изоставане от 49 минути от съотборника си Насер Ал-Атия.

„Системата за комуникация Sentinel е от съществено значение за безопасността на водача и всички останали на рали Дакар. Безопасното каране е един от основите приоритети на ФИА“, се казва в официалното изявление на федерацията.

„Федерацията се ангажира да направи всичко възможно, за да защити всички пилоти. Задължение на екипажа е да реагира на сигнала на системата Sentinel, за да избегне опасност за себе си и околните“.

„Стюардите смятат поведението на екипажа на Тойота за нарушение на правилата. Трябва да има някакви последствия. Тъй като г-н де Вилиер се е свързал доброволно с мотоциклетиста и се е съгласил да плати за всички щети. стюардите смятат времевото наказание за напълно достатъчно“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Giniel de Villiers (@therealginiel)