Начало Избрани Жу: Резултатът в Испания донесе голямо облекчение на отбора

Жу: Резултатът в Испания донесе голямо облекчение на отбора

666
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу финишира на девето място в състезанието за Голямата награда на Испания. Пилотът на Алфа Ромео записа второ класиране в топ 10 за сезон 2023 в F1. Жу призна, че този резултат е донесъл голямо облекчение на базирания в Хинвил отбор.

Жу потегли от 13-та позиция в неделното състезание в Барселона. Китаецът направи имаше много силна първа обиколка, след която се озова на девета позиция. Жу заложи на стратегия с две спирания в бокса и използва всички гуми на Пирели за суха писта

Жу водеше оспорван двубой с Юки Цунода. Състезателят на Алфа Ромео бе леко избутан от трасето от японския колега. В крайна сметка той финишира десети, но мина едно място напред след наказанието на Цунода.

Пилотът на Алфа Ромео призна, че деветото място е донесло известно облекчение на екипа, който за последно попадна в зоната на точките в Мелбърн.

„Резултатът в Испания донесе голямо облекчение на отбора“, сподели Жу. „Началото на сезона беше трудно за всички в екипа. Затова се радвам, че най-накрая спечелихме точки, които наистина заслужавахме. Автомобилът беше много добър по време на цялото състезание в Барселона. Чувствах се комфортно там и се възползвах от всички възможности. В крайна сметка успяхме да изпълним състезанието добре.  Бих казал, че това бе едно от най-добрите ми карания в F1“, добави състезателят на Алфа Ромео.

Съотборникът на Жу Валтери Ботас отново остана извън зоната на точките. Пилотът на Алфа Ромео имаше проблеми с управлението на своя болид. В крайна сметка Ботас остана едва 19-ти и записа шеста поредна нула от началото на сезон 2023.

„За мен бе съвсем ясно, че нещо не беше наред с колата, тъй като изоставах с повече от секунда на обиколка и просто се плъзгах на пистата“, обясни Ботас.

„Не мога да кажа дали беше механичен или аеродинамичен проблем, защото балансът не беше толкова зле. Просто ми липсваше цялостно сцепление. Ще видим дали е имало нещо повредено в автомобила. Може би нещо е било инсталирано погрешно преди квалификацията. Вероятно това е нещо, което влияе на височината на каране или пък на аеродинамиката.“

Ботас все пак бе доволен от деветото място на Жу и спечелените 2 точки. По този начин Алфа Ромео вече актив от 8 точки, колкото е този и на Хаас. Американският отбор обаче заема по-предна позиция заради седмото място на Нико Хюлкенберг в Австралия

„Наистина съм доволен, че спечелихме две точки – разговарях с Жу и той каза, че темпото е било доста добро. Да, било е добро, но не е за мен! Хубаво е да се види, че подобренията в болида са свършили своята работа“, завърши състезателят на Алфа Ромео.