Начало Рали Звездно участие в рали Дакар и първи български екипаж при автомобилите

Звездно участие в рали Дакар и първи български екипаж при автомобилите

45
0
Дакар,рали Дакар

Рали Дакар ще стартира от Лима (Перу) на 5 януари 2013 г. и в него ще се състезават много силни екипажи. Сред тях са последните четирима победители при автомобилите – Стефан Петерхансел, Насър Ал-Атия, Карлос Сайнц и Жиниел де Вилер, както и за първи път български екипаж в тази категория.

Най-прочутата надпревара за издръжливост в света ще е с маршрут от общо 8574 километра – 4155 от тях състезателни. Финалът ще е в Сантяго (Чили).

Петерхансел има 10 победи в Дакар в 23-те си старта. От тях 6 са на две колела и 4 с автомобил. Той е начело на екипа X-Raid и отново ще е с Мини. Французинът ще е с нов навигатор – Жан-Пол Котре, докато Мишел Перен се връща като копилот на Нани Рома. Колите Мини ще са общо 6 заедно с едно BMW X3.

Много сериозно ще е присъствието на Тойота Хайлукс – също с 6 автомобила, като екипът е воден от Де Вилер. Два отбора са с такива коли – Тойота Империал Южна Африка и белгийският Овърдрайв, сред чийто състезатели са Лусио Алварес, Петер ван Меркщайн и т.н.

Ал-Атия и Сайнц ще са съотборници в новосформирания отбор Катар Ред Бул Рали Тийм. Роби Гордън ще е отново с Хамър. Американецът имаше сериозни грижи в изданието през 2012 г., когато бе дори дисквалифициран.

Първият български екипаж, който ще се състезава при автомобилите, е в състав пилот Орлин Алексиев и навигатор Александър Стоянов. Те ще са с BMW X1 A2 Concept с 6-цилиндров двитател, 3000 куб. см, 300 к.с.

Ръководител на отбора Bulgaria Off-road Team е Тодор Христов, който освен това ще участва във втория си Дакар след 2011 г. Той ще се състезава с АТВ.

Общият състав на отбора е от 9 души, подготвени са сервизни автомобил и камион, оборудвани с всичко необходимо за ремонт на колата на Алексиев и АТВ-то на Христов.

Заявките надхвърлят 150 автомобила.

Може би най-забележимото отсъствие ще е това на Марк Кома – испанецът няма да води битка за титлата при моторите в началото на новата година със Сирил Депре. Той претърпя инцидент, след който бе с изместено ляво рамо. Първоначално пилотът смяташе, че няма да има проблем да се оправи за Дакар, но контузията се оказа по-сериозна и трикратният победител в надпреварата няма да участва.

Това превръща Депре в най-силния фаворит за успех през 2013 г. Смята се, че най-сериозната заплаха за него ще е Елдер Родригес.