Начало Други Откриха паметника на Валери Великов

Откриха паметника на Валери Великов

138
0

Ден преди старта на новия сезон на автомобилните състезания у нас и преди началото на планинския шампионат, в Шумен бе открит паметник на легендарния пилот Валери Великов. Той се намира точно на старта, където ще започне първия кръг от планинския шампионат – Мемориал „Валери Великов“. Монументът бе изграден с дарения на хора от Шумен и от цалата страна, свързани с автомобилния спорт.

Инициативният комитет на родолюбиви автомобилни ентусиасти, заедно с много приятели, сътезатели, пилоти, гости и журналисти и гости са събраха за откриването. Паметникът и разказите на хората, които го познаваха, накара мнозина от присъстващите да се просълзят. Присъстваха съпругата на Великов – Цонка и синът му Пламен. Възпоменателни плакети получиха всички, допринесли за построяването на паметника – местни хора и от цялата страна.

Церемонията бе водена от Живко Николов-Бизона, който бе двигател на идеята, заедно с Живко Жечев-Живака и други близки и приятели на Вальо. На церемонията присъстваха  кмета на Шумен Любомир Христов, част от неговите заместници, легендарния български пилот и един от най-големите съперници и приятели на Вальо – Георги Петров, навигатора на Великов – Златан Илиев, Светослав Славчев – Пушека, човекът който подготвяше стезателните коли на пилота, представители на БФАС, бивщи състезатели от цялата страна като Николай Мончев, Стефан Чолаков, Стоян Радив – Джипси и др., заедно с почти всички, които ще потеглят по трасето на Мемориал „Валери Великов“.