Начало Рали М-Спорт с три Форд Фиеста WRC за битката в Португалия

М-Спорт с три Форд Фиеста WRC за битката в Португалия

240
0
Теему Сунинен, М-Спорт
Теему Сунинен; снимка: М-Спорт

Тимът на М-Спорт ще е с три Форд Фиеста WRC за Португалия – Елфин Еванс и Теему Сунинен ще продължат битката си в световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. В седмия кръг от първенството дебют зад волана на автомобил от последно WRC поколение ще направи Гас Грийнсмит. Тимът взе двоен подиум в тази надпревара миналия сезон. Сега екипът направи четиридневен тест в подготовка за състезанието с надежда отново да се представи силно.

„Целта при завръщането ни в Европа е отново да се борим за подиума”, заяви шефът на отбора М-Спорт Ричард Милнър

„Не бяхме точно в желаната позиция в Чили и Аржентина. Скоростта ни не беше лоша, но не бяхме достатъчно напред, особено като се вземат предвид силните ни представяния от началото на годината. Така че ще се постараем да се върнем към по-раншната си форма. Отборът се труди упорито в тази посока.”

„Елфин и Теему бяха на подиума в Португалия миналата година. И двамата имат сериозен опит в ралито.”

„Ситуацията с Гас очевидно е малко по-различна. Предстои му наистина вълнуващ момент в кариерата му. Гордеем се, че ще дадем възможност на още един млад пилот и знам с какво нетърпение го очаква той. Важно е да не се поставя сам под твърде голямо напрежение. Всички знаем колко труден може да е преходът на това ниво. Но познавайки Гас смятам, че той ще е решен да извлече максимума от шанса си.”

Елфин Еванс бе втори в Португалия през 2018 г. и сега ще гони отново силно представяне

„Това е едно от класическите ралита в календара. Повечето пилоти имат сериозен опит в него и всички се борят за топ резултати, включително и ние. Винаги сме имали доста добра скорост тук. Направихме ден и половина изпитания, всичко беше наред. Битката в момента е изключително близка. Но не виждам причина да не се борим за още един силен резултат”, каза Еванс.

Сунинен спечели първия си WRC подиум в Португалия през миналия сезон

Той има четири участия в надпреварата, което според собствените му думи означава, че познава по-добре единствено рали Финландия.

„Чувствам се оптимист. Петък ще е най-трудния ден с много нови отсечки. Настилката е по-твърда и ще е по-агресивна към гумите. Ще ни е необходима сериозна увереност, за да извлечем максимума”, сподели Сунинен.

Грийнсмит и навигаторът му Елиът Едмъндсън пък възнамеряват да се насладят на всеки миг от дебюта си с WRC автомобил.

„Подготвям се за този момент през последните 10 години от живота си. Чувствам се готов да изкача тази планина! Много хора се трудиха упорито, за да стигна дотук. Ще благодаря на всеки един от тях, но засега има само една задача, върху която трябва да се съсредоточа”, заяви Грийнсмит.

Той допълни, че няма никакви очаквания и възнамерява да се наслади на всеки миг.

„Каквото и да стане, ще карам с усмивка на лицето. Надявам се и да постигнем нещо положително.”