Начало WRC News Ив Матон се надява рали Монте Карло да се проведе по план

Ив Матон се надява рали Монте Карло да се проведе по план

636
0
Монте Карло 2020
снимка, Хюндай
Рали директорът на ФИА Ив Матон е убеден, че рали Монте Карло ще се проведе по предварителния план . Очаква се това да бъде най-късото издание в историята на надпреварата, като дължината му ще бъде 280 състезателни километра. 

Заради тежките ограничения във Франция, наложени заради пандемията от коронавирус, Автомобилният клуб на Монако взе решение да скъси маршрута на състезанието. За целта бе премахнат предвиденият за четвъртък сутрин шейкдаун, както и определени отсечки през следващите дни.

През миналата седмица ръководителите на шампионата Ив Матон и Йона Сибел бяха принудени да отменят рали Швеция заради ограничителните мерки в страната вследствие разпространението на COVID-19. 

„Няма никакви гаранции покрай тази пандемия. В момента сме напълно сигурни, че рали Монте Карло ще се състои. Разбира се ще има доста рестрикции и промени. Ако успеем да проведем такова събитие означава, че с напредването на сезона ще имаме още надпревари. Със сигурност отмяната на ралито в Швеция бе голямо разочарование за нас“, сподели Матон.

„Съобразихме се с различните рестрикции по света и затова първото рали извън Европа e предвидено за втората половина на 2021. Също така ограничихме броя на кръговете, за да намалим разходите на производителите. В момента те разработват нови автомобили за 2022″, заяви бившият директор на Ситроен.

Пред миналата седмица Световният моторспорт съвет към ФИА препоръча на организаторите на Световния рали шампионат да раздадат титли при провеждане на поне шест от предвидените дванадесет кръга. За тази цел промоутърът на WRC е посочил списък с резервни надпревари за 2021, включително и това в Монца, което прие финала на тазгодишния сезон. Ралито получи добри оценки от много отбори и пилоти, особено от Себастиан Ожие, който спечели победа и седма световна титла.

„Те свършиха страхотна работа по организацията на състезанието. То бе настина невероятно с тази комбинация от етапи на трасето и в планината. Някои ни разкритикуваха за това решение да има рали на писта, но въпреки това събитието бе голямо предизвикателство за всички.Така че ако в бъдеще се наложи да организираме подобни надпревари, ще знаем как да го направим без да загубим нашето ДНК. Аз  напълно подкрепям разнообразието в шампионата. Също така виждам през следващите години да имаме повече ралита като това в Монца“, обобщи Ив Матон.