Начало WRC News Рованпера взе пета победа за сезона, триумфирайки в Естония с над минута...

Рованпера взе пета победа за сезона, триумфирайки в Естония с над минута аванс

445
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Пета победа за сезон 2022 спечели Кале Рованпера, триумфирайки в рали Естония, седми кръг от тазгодишния шампионат. Това бе втори пореден успех в това конкретно рали за младия финландец след успеха му през 2021 г. Рованпера финишира с аванс от над минута пред съотборника си в Тойота Елфин Еванс. Трети остана От Танак (Хюндай).

Условията по време на рали Естония бяха променливи през всички дни на състезанието. Такива бяха и в последната отсечка – второто преминаване на Камбия, което бе и пауърстейдж за надпреварата. След преминаването на Андреас Микелсен (WRC2) в дистанцията заваля. Дъждът постепенно се усилваше и на моменти стана особено трудно преодоляването дори на правите участъци. Постепенно обаче валежът спря и условията отново бяха почти най-добри за Рованпера, който спечели и тази отсечка.

„Отново беше страхотно!“, усмихна се Рованпера, след като получи първите поздравления за петата си победа за сезон 2022

„Беше много труден уикенд. Благодаря на отбора за отличната работа и за това, че ми даде много бърза и здрава кола. Прекрасно е, че сме толкова напред. Продължаваме да натискаме“, каза още той.

Еванс още в събота призна, че няма отговор за скоростта на съекипника си. На финала част от коментара му бе посветен на Рованпера.

„От самото начало имахме много добро темпо. Насладихме се на по-голямата част от това рали, но имаше и трудни моменти. Свалям шапка на Кале – страхотно каране“, каза уелсецът.

Героят на местните фенове в Естония – От Танак – финишира трети в домашното си рали от световния шампионат.

„Ние знаем какво трябва да направим. Просто трябва да си свършим работата

Имахме доста проблеми, в предпоследната отсечка нямахме задни спирачки. Условията бяха много трудни“, отбеляза световният шампион за 2019 г.

Грижи с колата си имаше и Тиери Нювил, който завърши четвърти. Белгиецът каза, че около километър след старта на пауърстейджа е имал нулева видимост и се постарал единствено да стигна до финала

Пети в рали Естония се класира Такамото Кацута, следван от Есапека Лапи, Адриен Фурмо (французинът загуби шестото място от Лапи в последната отсечка), Андреас Микелсен, Теему Сунинен, Емил Линдхолм. Оливър Солберг също успя да завърши надпреварата, в която повече от веднъж имаше опасност да отпадне. Дори в пауърстейджа се изпързаля на вече напълно мокрото трасе и излетя в тревата, но успя да се върне на пътя. След това заора в канавка с едно от колелата. И от там излезе и пръскайки кал кажи-речи на всеки завой пресече арката, изревавайки в този момент, неудовлетворен сам от себе си.

„Много дълъг и тежък уикенд за нас. Имахме различни проблеми, но механиците ни бяха перфектни и всеки път ме връщаха в битката“, отбеляза младежът.

След победителя в пауърстейджа Рованпера пък се класираха Еванс, Микелсен (известно време изглеждаше като че ли никой няма да успее да свали норвежеца от първата позиция, но тогава спря да вали), Лапи и Кацута. Петимата си поделиха бонус точките от рали Естония.

В генералното класиране Рованпера е лидер със 175 точки пред Нювил с 92. Еванс е със 79, следван от Танак (77), Кацута (73), Крейг Брийн (60) и т.н. При отборите начело е Тойота с 298 точки пред Хюндай с 211 и М-Спорт (157).