Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фамен искал да накаже Окон заради случилото се в Монако

Фамен искал да накаже Окон заради случилото се в Монако

1181
0
Естебан Окон, Пиер Гасли
снимка: Спас Генев

От Алпин са били готови да накажат Естебан Окон. Това твърди френското издание L’Équipe. Според информацията, шефът на тима Бруно Фамен е искал да отстрани Окон от Гран при на Канада и да сложи на негово място Джак Дуън.

Окон беше в центъра на вниманието заради действията си в Гран при на Монако. Еднократният победител в F1 се удари с Пиер Гасли в първата обиколка от надпреварата в Княжеството. Маневрата на французина беше напълно излишна и прекалено опасна. В крайна сметка Окон отпадна заради поражения по своя болид, докато Гасли продължи участието си и финишира десети

Действията на Окон ядосаха шефа на Алпин Бруно Фамен. Френският специалист обеща, че ще предприеме действия. После се появи информация, че Окон няма да стартира в Гран при на Канада.

Според френското издание L’Équipe, Фамен е възнамерявал да наложи да наложи доста строго наказание и да отстрани Окон от Гран при на Канада. На негово място е било планирано да кара резервният пилот на Алпин Джак Дуън.

В доклада обаче се посочва, че подобно решение е трябвало да бъде „одобрено от адвокатите на производителя от Нормандия“, за да се предотврати съдебно дело. По този начин шефът на Алпин е бил принуден да се откаже от намерението си.

Миналия петък Окон публикува изявление в социалните мрежи. В него той обясни, че е получил много заплахи в онлайн пространството. Той също така беше категоричен, че ще вземе участие в предстоящия рейс уикенд в Монреал.

Съобщава се, че в Алпин са искали да избегнат сценария, който се получи с Оскар Пиастри в средата на 2022 г. Тогава младият австралиец успя да се измъкне под носа на френския отбор и да подпише договор с Макларън.

Случаят с Пиастри наказа Алпин да наеме утвърдения адвокат Каролин Макгрори. Така екипът трябва да гарантира, че подобни вратички в договорите няма да бъдат използвани отново.

L’Équipe добави, че ревизираният правен екип на Алпин посъветвал Фамен да не прави нищо, тъй като е имало риск Окон да се появи в Монреал с екип от адвокати. Френският вестник допълва, че Окон може да заведе дело и да отстоява правата си до край.

Преди два дни стана ясно, че Окон напуска Алпин в края на годината. За момента не се знае къде французинът ще продължи кариерата си. Интерес към него проявяват отбори като Хаас и Заубер. В същото време Алпин започна да търси негов заместник. Сред спряганите имена са Джак Дуън, Валтери Ботас, Гуаню Жу, Мик Шумахер и дори Карлос Сайнц.