Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 11 F1 старта планират да имат публика на пистите, 7 от тях...

11 F1 старта планират да имат публика на пистите, 7 от тях искат да използват пълния си капацитет

1277
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун, F1
снимка: Пирели

Ръководството на Формула 1 е убедено, че по пистите до края на световния шампионат ще има зрители, макар понастоящем да не е напълно ясно нито къде, нито колко души ще бъдат допускани.

Организаторите на F1 стартовете в Австрия и Белгия например не са оптимисти, че ще могат да посрещнат хора на Ред Бул Ринг и Спа-Франкоршамп

Мерките срещу разпространението на COVID-19 продължават да се менят изключително често и планирането дори за след месец на практика е невъзможно.

„За съжаление ваксинацията върви много зле в Австрия“, заяви Хелмут Марко, който вече си е поставил АстраЗенека. „Няма достатъчно ваксини, структура, организация. Първо моята възрастова група бе смятана за застрашена, сега не толкова. Цялото нещо е един невероятен театър. Последното изявление на канцлера (Себастиан Курц) беше, че по-голямата част от населението ще е ваксинирано до края на май. Ако наистина стане, то възможността за присъствие на публика ще е по-голяма. Но се налага да седим и да чакаме развитието на ситуацията ден за ден“, допълни 77-годишният австриец.

Гран при на Белгия пък е планирана за края на август и организаторите от Спа-Франкоршамп искат зрители на трасето. Търговският директор Стийн де Боевер обаче призна, че това трудно ще се осъществи.

„Организацията в момента е за нормална Гран при, но нещата изглеждат сложни. Много сложни. Надяваме се (да има публика), но за трети път влязохме в пълна карантина“, обясни той. „Правителството трябва да ни даде отговор до средата на май. Какво ще е възможно? Какво мислят по въпроса? Как ще се развиват нещата?“

„Формула 1 също трябва да оцелее, нали? Помогнахме им през миналата година – ние сме част от историята на спорта, едно от най-старите състезания. Но състезание само за колите на писта не е особено вълнуваща организация…“

От пистата Силвърстоун призоваха заедно с други организации във Великобритания правителството там да въведе ваксинационни паспорти, за да улесни връщането на зрители на спортните събития. Според информация на racefans.net доста стартове планират допускането на публика на трасетата.

В Португалия, Испания, Монако и Франция възнамеряват да посрещнат ограничен брой фенове. Силвърстоун във Великобритания, Монца в Италия, Унгария, Нидерландия, Русия, Съединените щати и Бразилия искат зрители без ограничения – да използват пълния капацитет на трасетата си

В Италия пък се надяват в бъдеще да провеждат поне две постоянни надпревари от Формула 1. Спешно пренареденият календар през 2020 г. включваше три старта в страната – на пистите Монца, Имола и Муджело. За сезон 2021 ще има надпревари на първите две от тях. От италианската федерация заявиха, че ще сторят всичко по силите си в страната да има по две постоянни състезания и в бъдеще.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)