Начало Форум Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

3145
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Пирели

Гран при на Великобритания е десети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г. През уикенда на пистата Силвърстоун бе проведен експеримент, при който квалификацията се състоя в петък. В събота имаше спринтова квалификация – 100 километра или 17 обиколки, която бе спечелена от Макс Верстапен.

Оценките за спринтовата квалификация тепърва ще се събират. Отношението към експеримента съвсем не бе единодушно въпреки възторга на Рос Браун.

Верстапен ще потегли от първа позиция в днешната Гран при на Великобритания. До него на първа редица е Люис Хамилтън. В Мерцедес се надяват присъствието и на англичанина, и на Валтери Ботас в челото на колоната (финландецът е трети) да им помогне чисто стратегически.

Четвърти се нареди Шарл Льоклер (Ферари). На трета редица са съотборниците в Макларън Ландо Норис и Даниел Рикиардо. След това са Фернандо Алонсо (Алпин) и Себастиан Фетел (Астън Мартин).

Според доставчика на гуми Пирели най-бързата стратегия за Гран при на Великобритания е с едно спиране в бокса: старт с медиум за 18-25 обиколки и смяна с хард до финала. Другият вариант с един бокс е за потегляне със софт (14-18 тура) и също хард до края на надпреварата. Най-бавна е стратегията с 2 бокса: 10-15 обиколки със софт, 20-25 с медиум и още един стинт със средната по твърдост смес за 12-22 тура.