Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Австралия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Австралия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1728
0
Гран при Австралия, Албърт парк, Мелбърн
снимка: Пирели

Гран при на Австралия е трети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. Надпреварата се провежда на пистата Албърт парк в Мелбърн.

Макс Верстапен спечели първата позиция за тазгодишната Гран при на Австралия

Пилотът на Ред Бул се надява да подобри най-силното си класиране от тази надпревара, което досега е подиум. До него на първа редица ще е Джордж Ръсел. На втори ред ще са Люис Хамилтън с втория Мерцедес и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). Представянето на Мерцедес бе коментирано и от съперниците. Верстапен каза, че е малко изненадан точно те да са основния съперник на Ред Бул в Мелбърн. Алонсо отбеляза, че според него от тима от Бракли не са искрени в изявленията си, че болидът им не е конкурентоспособен.

На трети ред на стартовата решетка ще са Карлос Сайнц (Ферари) и Ланс Строл с втория AMR23. Четвърта редица е за Шарл Льоклер с втория SF-23 и Алекс Албон (Уилямс).

Серхио Перес и Валтери Ботас пък ще стартират от питлейна след направени промени по колите им. Мексиканският пилот на Ред Бул отпадна от Q1 в самото начало на квалификацията. Той ще е с нова контролна електроника и батерия – трети такива от началото на сезона. По принцип това носи наказание, но заради старта от алеята пред боксовете при Перес санкция няма да има значение. Освен това има промени по окачването.

Според доставчика на гуми Пирели най-добрата стратегия за Гран при на Австралия е с едно спиране в бокса

Стартът е с медиум за 14-22 обиколки и след това хард до финала. Алтернативен вариант е потегляне със софт, но за по-къс първи стинт – от 9 до 16 тура – и след това отново най-твърдата смес за уикенда до карирания флаг.

Възможната стратегия с две спирания в пита е със старт с медиум (11-17 обиколки), хард (40-48) и софт до финала.