Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1130
0
Гран при на Монако 2024
снимка, Пирели

Гран при на Монако е осми кръг за сезон 2024 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на добре познатата градска писта в Монте Карло. Това ще бъде юбилейното 70-то издание на състезанието като част от графика на шампионата.

Монако е едно от историческите състезания в F1. Княжеството приема стартове от световния шампионат от 1950 г. насам и с малки изключения е непрекъсната част от календара. Изключение прави периода 1951-1954 г. Събитието не се проведе през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

Шарл Льоклер ще потегли от първа позиция в Монако. Пилотът на Ферари записа най-доброто време във вчерашната квалификация. Това беше трети полпозишън за Льоклер на трасето в Монте Карло. Днес той ще се опита най-накрая да спечели домашната си надпревара

До него на втора позиция застава Оскар Пиастри с Макларън. Австралиецът търси първа победа в F1. Пиастри се надява да изпревари Льоклер на старта и оттам нататък да контролира надпреварата.

На втора редица застават Карлос Сайнц (Ферари) и Ландо Норис с Макларън. Зад тях са Джордж Ръсел с Мерцедес и Макс Верстапен с Ред Бул. Нидерландецът записа най-слабата си квалификация от началото на годината. Верстапен няма големи шансове за нов успех в Монако, освен ако не се случи нещо необичайно. На четвърта стартова редица са Люис Хамилтън (Мерцедес) и Юки Цунода (Виза РБ). Челната десетка допълват Александър Албон (Уилямс) и Пиер Гасли с Алпин.

Състезателите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен ще потеглят от последните две места на решетката. Двамата бяха дисквалифицирани от квалификацията заради несъответствие със задните крила на техните болиди. Фернандо Алонсо (Астън Мартин) ще потегли 14-ти. Две места зад него е Серхио Перес с другия болид на Ред Бул.

Според Пирели, най-логичната стратегия в Монако е с едно спиране в бокса. Италианската компания предлага три варианта за стратегия по време на състезанието на тясната и къса улична писта.

Първата опция е потегляне със средно твърди гуми за 24-34 обиколки. После се слагат твърди гуми до края на надпреварата. Вторият вариант е старт с твърди гуми за 47-57 тура и после смяна със средно твърди. Последната опция е старт със софт за 17-27 тура, след което се слага хард. Допълнителни спирания в бокса могат да бъдат предизвикани от внезапна промяна на времето. През последните две години валя дъжд по време на надпреварата. Сега обаче прогнозите са за сухо и топло време.