Начало Рали 22,4 сек аванс за Танак в Чили

22,4 сек аванс за Танак в Чили

304
0

От Танак натрупа 22,4 секунди аванс през първия ден от рали Чили, шести кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. Той спечели три от шестте отсечки, проведени в петък. Повечето от състезателните дистанции бяха в горите на юг от Консепсион.

„Първата половина от деня бе голямо предизвикателство, тъй като преминавахме отсечките да първи път. Следобедът обаче бе наистина добър”, обобщи Танак

„Инженерите свършиха чудесна работа по време на сервиза. Успяха да изпипат настройките и си върнах комфорта зад волана. Отново имах нужната увереност. Всичко работеше както трябва. Пътищата са трудни, но карането е прекрасно, когато ги опознаеш малко. Следобедните ми бележки бяха значително по-добри от сутрешните и това помогна.”

Себастиен Ожие заема втора позиция в подреждането

Шесткратният световен шампион сподели, че първият етап е бил сложен за него. Той обаче бе доволен, че приключи петъка без сериозни грешки.

„Трудно бе да поддържаме темпото на От през втората половина от дена, но в събота ще дадем отпор. Отсечките ще са значително по-бързи и се надявам да ни паснат малко повече. Но при всички положения съм доволен от подобренията по моя Ситроен C3 WRC, направени в кратката пауза между надпреварата в Аржентина и това рали”, допълни Ожие.

Яри-Мати Латвала е на трето място – на 28,8 сек от съотборника си Танак

Според него част от отсечките приличат като характеристики на тези във Финландия, но сцеплението било далеч от това в родината му.

„В третия етап си върнах ритъма. Към края на петия се завъртях и се ядосах сам на себе си. Съботните отсечки са по-плавни и по-широки. Ще се постарая да запазя скоростта ни”, коментира Латвала.

Лидерът в генералното класиране на първенството Тиери Нювил е четвърти след първия ден в Чили. Той спечели отсечка през първата половина от петъка, но следобед загуби скорост.

„Бележките ни бяха правени в мъгла и на моменти ориентацията бе трудна”, обясни белгиецът.

„Трасето е бързо, има изкачвания и слепи завои. Трябва обаче да поддържаш скорост, за да не губиш време. За съжаление следобед трябваше доста да чистя пътя. Наистина се старах, но колелата превъртаха.”

Крис Мийк е на пето място във временното подреждане на рали Чили, а Себастиен Льоб е на 2,2 сек зад британеца.

„Отсечките са много интересни и изобщо не са лесни. На места са невероятно бързи. Важно беше да установим добър ритъм, но е трудно. През втората част от деня можех да натискам повече, тъй като условията бяха по-благоприятни”, каза Льоб.