Начало Rally Непознатото рали Чили – WRC очаква изненади

Непознатото рали Чили – WRC очаква изненади

289
0

Чили става тази седмица 32-ата страна, която ще приеме старт от световния рали шампионат (WRC). Това е първото ново състезание от рали България през 2010 г. насам. Непознатата надпревара прибавя нов и интересен момент в и без това напрегнатата битка в първенството. Тиери Нювил (Хюндай) преследва хеттрик след успехите си в Корсика и Аржентина. Белгиецът има аванс от 10 точки в генералното класиране, а Чили е крачка в неизвестното.

Напълно новото рали означава равен старт за всички екипажи в шестия кръг от тазгодишното световно рали първенство

Първата им възможност да се запознаят наистина с отсечките бе във вторник. Преди това информация се черпеше само от предоставени от организаторите видеоклипове. Изпитанията бяха особено важни, тъй като екипите разполагаха само с две преминавания на всяка дистанция. Това изискваше особено внимание за потенциални опасности и бързи реакции за попълване на бележки.

16-те отсечки са разположени южно от пристанищния град Консепсион. Повечето минават през горите, разположени между Тихия океан и втората по големина река в Чили Рио Биобио. През последната седмица валя доста дъжд, но въпреки това етапите са в добро състояние.

Нювил в момента е в подем, но бе предпазлив в предварителните си изказвания за рали Чили

„Трудно е да имаш някакви големи очаквания, състезанието обещава изненади. Разгледахме отсечките за първи път по време на опознаването. Предстои ни много работа”, коментира Тиери.

Себастиен Ожие искаше по-добра скорост за своя C3 WRC от тима си Ситроен. Той завърши трети в Аржентина, но не бе доволен от темпото там.

„Надявам се на малко по-добро представяне тук. Пътищата изглеждат доста различни в сравнение с тези в Аржентина”, каза той.

Разочароващи резултати в последните два кръга върнаха От Танак от първа позиция в генералното подреждане на трето място и на 28 точки разлика от Нювил. Естонецът обаче според мнозина е фаворит в Чили и може да се бори там за втори успех през настоящия сезон.