Начало Дакар Ал-Атия спечели Abu Dhabi Desert Challenge 2024

Ал-Атия спечели Abu Dhabi Desert Challenge 2024

101
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O/DPPI/B.Roux

Насер Ал-Атия спечели Abu Dhabi Desert Challenge 2024. Пилотът на Nasser Racing откри сметката си за тазгодишната кампания в световния рали рейд шампионат. Това беше първи успех за Ал-Атия с автомобил на Продрайв и общо четвърти в пустинната надпревара. Втори и трети финишираха Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота) и Сет Кинтеро с Тойота.

Abu Dhabi Desert Challenge бе втори кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Продължителността на състезанието беше 5 специални етапа с обща дължина от над 1000 км. Домакин на събитието беше Обединените арабски емирства и по-специално емирство Абу Даби

Днес се проведе финалния етап от пустинната надпревара. Той беше дълъг 232 от Мезра до Абу Даби. Това беше последното изпитание за екипажите, в които щеше да се реши борбата за победата в отделните класове.

Ал-Атия записа първи успех за тазгодишната кампания в W2RC. Катарецът спечели три етапни победи плюс краткия пролог. Това е първа победа за Ал-Атия с автомобил на Продрайв, както и с навигатора Едуард Буланже. Ал-Атия записа и общо четвърта победа в Abu Dhabi Desert Challenge след тези през 2008, 2016 и 2021 г.

Втори финишира миналогодишният победител Язид Ал-Раджи. Саудитецът успя да навакса загубеното в по-ранните етапи. Третото място остана за Сет Кинтеро. Младият американец записа първи подиум, откакто се присъедини към топ категорията при автомобилите.

Четвърти и пети в надпреварата финишираха Остин Джоунс и Роки Бацюшка от тима на Can-Am. Шестото място беше заето от Маркус Баумгарт (X-Rally Team), който също кара автомобил на Продрайв. Седми остана Мансур Ал-Хелейн (RX Sport). Топ 10 допълниха Ясър Сейдан (MMP), Пау Наваро (Мини) и Саад Вариава. Мартин Прокоп (Форд) остана извън челната десетка.

В генералното класиране лидер продължава да бъде Карлос Сайнц. Победителят от рали Дакар най-вероятно няма да вземе участие в оставащите кръгове до края на сезона в W2RC. Второто място е заето от Ал-Атия. Зад него са Герлен Шишери, Гийом де Мевиус и Ал-Раджи. В това рали не взе участие и Себастиен Льоб (Бахрейн Рейд Екстрийм).

При моторите победата грабна Аарон Маре (Hero). До него на подиума се качиха Конрад Дабровски и Жанлуп Лепан с КТМ. В топ 5 влязоха още Рос Бранч (Hero) и Ян Брабек с КТМ.